Dette må du vite om du flyr PA-28

Av Per Julius Helweg

Du har sikkert tenkt på det. Kanskje til og med opplevd det.

Å gripe tankvelgeren enten ved et uhell eller feiltagelse. Gjøres det med for stor kraft eller med hensikt i å feilaktig justere, kan det ende med motorstopp.

Flymagasinet skal ikke spekulere, men da følgende såkalte SAIB-notat kom fra FAA (amerikanske Federal Aviation Authority) forleden, var det grunn til å i det minste være advart.

Ett vrimoment feil kan være avgjørende

LN-MTJ var en populær PA-28 Cherokee som ble et kjært syn rundt på mange norske flystriper. Helt inntil den 22. juni i fjor. Under et Søk- og redningsoppdrag utenfor kysten av Sør-Norge stoppet motoren å gi effekt

Havarikommisjonen har ikke kunnet fastslå med sikkerhet hvorfor motoren på LN-MTJ mistet effekt i lav høyde over sjøen. Da motoren på ny ruste opp var det for sent slik at flyet havnet i sjøen.

Men FAA har altså sendt ut en «attention» og en Airworthiness Information Bulletin (CE-14-22 and CE-13-09R1) som gjelder for Piper Aircraft sine flytyper av modellene PA–28-140, PA–28-150, PA–28-160, PA–28-180, PA–28R-180, og PA–28R-200.

PA-28 er utstyrt med drivstofftankene montert i vingene. Nede ved flygerens venstre ben er det montert en tankvelger. Denne har stillingene OFF, L TANK og R TANK. Funksjonen er utstyrt med en sperre som skal hindre at den uheldigvis settes til OFF.

UKJENT: Selv om den direkte årsaken til at PA-28 LN-MTJ krasjet, er det viktig å gjøre et trygt tankskifte.
Foto: Per Julius Helweg.

FAA skrev i oktober at det har vært en «lang historie» med episoder tilknyttet mekanismen.

Noen modeller av PA-28 ble designet med en mindre effektiv hindring for såkalt «over-vridning» av velgeren.

Da FAA gikk ut med dette i form av en AD i januar i år, henstilte de til å verifisere merking rundt tankvelgeren. Denne var av enkelte flyeiere satt på feil vei, og resulterte i ytterligere hendelser. Tabben førte til en endring i HVEM som skal kunne sjekke at de var montert korrekt.  

Etter noe tautrekking, er det likevel godkjent at en flysertifikatinnehaver skal kunne utføre merkingen.

Se ned og gjør skiftet i en ikke-kritisk fase

Uansett anbefaler Piper at du gjør bruk av tankvelgeren til en fase under flygingen som ikke er kritisk fase (ikke før avgang eller i landingsrunden), men heller på cruise. Se da ned før du vrir og verifiser at den settes i rett posisjon.

Med rett tank behøver du ikke tenke på dette så mye.

CRUISE: Skifte tank på cruise, er en god regel. Foto: Per Julius Helweg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s