AOPA – viktige, men lite synlig i Norge

Av Per Julius Helweg

I Norge er det tre organisasjoner som jobber for brukere av småflymiljøet (GA) i Norge. Noen av disse er litt på sidelinjen og er helt frivillig å melde seg inn i, mens andre kan bli obligatorisk avhengig av om du skal fly mer organisert eller vil operere mer privat og uavhengig.

Men synes og høres de i vårt eget miljø og ikke minst av den «vanlige flyinteresserte på gaten»?

BOBLA: Særlig på Fornebu flyplass var AOPA synlige og aktive. Foto: Per Julius Helweg.

Den største er Norges Luftsportsforbund (NLF) tilknyttet flyklubbene, EAA Chapter 573 favner de med hjemmebygde fly og så er det AOPA Norway som jobber for flyeiere og flygere som flyr mer privat.

AOPA internasjonalt er verdens største luftfartsorganisasjon, og har avdelinger i hele 75 land. Det var i 1939 at P. T. Sharples stiftet foreningen, som i dag nesten har 400.000 medlemmer.

I forbindelse med nedlegging av Fornebu flyplass var den norske avdelingen svært aktive og synlige med nesten 600 medlemmer. Denne er også tilknyttet sin amerikanske moderorganisasjon. I mange år gikk også AOPA Norway under navnet «Norsk Allmennflyforening».

AOPA Norway – på vei opp etter low-level

Flymagasinet har «tatt tempen» på både AOPA, EAA og NLF og vil fremover høre med de om tilstand og status.

ÅPEN: Splitter nye GA-fly på AOPA Norways Åpen Dag på Kjeller i fjor. Foto: Per Julius Helweg

Først ut er AOPA Norway der Terje Sande er president. Organisasjonen samarbeider med flyklubb Fly1912 midt i smørøyet på Kjeller og har mye besøk. Samarbeidet dekker både sosiale og faglige aktiviteter, der flere slike arrangeres på Kjeller. Et slikt event var blant annet Åpen dag i fjor med demo av to Cirrus-maskiner. Selv er Sande både flyger og instruktør og flyr så vel gamle småfly som moderne tomotors GA-maskiner.

Flymagasinet brukte svært lang tid på å få svar på sine spørsmål, og ønsket om mer konkrete svar lot seg ikke få til.

PRESIDENT: Den likandes Terje Sande er for tiden leder i AOPA Norway. Foto: Per Julius Helweg.

Hvordan har utviklingen vært de siste 3 år?

-De siste tre år har AOPA Norway utviklet seg positivt. Antall medlemmer er økende – i dag teller vi nesten 300. Vi har arrangert mange hyggelige aktiviteter. Styret består av både menn og kvinner, der alle har allsidig erfaring og kompetanse innen luftfart.

Hva er AOPA Norway sin viktigste sak om dagen?

-Det er jo krevende å svare på kort på et slikt spørsmål, sier Sande og fortsetter: -AOPA Norway har i mange år vært primus motor når det gjelder å etablere et GA-Sikkerhetsforum i Norge med tidligere president Tom Røren i spissen. Dette forumet er nå etablert.

AOPA Norway jobber også kontinuerlig for å opprettholde tilgangen på flyplasser og luftrom for våre medlemmer i Norge.

I disse dager sier Sande at foreningen jobber med nye og spennende medlemsfordeler for våre medlemmer i 2021.

Hvordan samarbeider dere med andre myndigheter og IAOPA?

-AOPA Norway samarbeider med alle AOPA-avdelingene i Europa og hovedkontoret i USA. Sammen gir vi innspill til EASA direkte og indirekte når det gjelder utarbeidelse av nytt regelverk, ADS-B data-privacy, Covid-19 consequences for GA, Part ML experience også videre, sier Sande og skryter litt:

-Vi samarbeider også om å forhandle gode avtaler for våre medlemmer. Vi har gode medlemsfordeler fra kommersielle aktører som Jeppesen og Foreflight

MULIGHETER: AOPA Norway finner du på Kjeller sammen med flyklubben Fly1912. Foto: Per Julius Helweg.

Da Flymagasinet tok et kontrollspørsmål til Luftfartstilsynet, hadde de ikke mottatt noe innspill fra AOPA Norway i forbindelse med en større høring om luftromsorganiseringen tidligere i år.

NLF og EAA hadde svart.

Så AOPA Norway har nok en jobb å gjøre for å gjøre skal de vise medlemmene sine at de har påvirkningskraft. Det kalles også synlighet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s