Av Per Julius Helweg
Så lenge vi er avhengig av tradisjonell energi i form av drivstoff, er det to leverandører i Norge GA-miljøet benytter. For noen uker siden gikk vi AFSN i sømmene. Nå er det Air bp som utfordres til svar rundt sine priser og leveranser.
Flymagasinet.no snakket med svenske Patrick Perra som er Manager GA i Air bps marked i Storbritannia og Norden.

Vi har i sommer lest i Flymagasinet.no om brukere som ikke liker kun en «hvit tank», med èn betalingsterminal, uten kvittering, uten pris – og der eneste måte å «velge» leverandør er avhengig av hvilket carnet man bruker.
Lite kundevennlig selvbetjening
FM: Andre land har normalt en automat med både pris, kvittering og til og med tilbud om flere typer betalingskort.
Patrick Perra svarte slik:
-Dette med «hvit tank» må jeg undersøke nærmere. Med unntak av Torp kjenner jeg ikke til noen steder i Norge hvor vi har en kortmaskin som godtar både bp-kort og andre. Jeg antar at den vises på hver automat om den godtar bp-kort.
-På Air bps selvbetjeningsfasiliteter er bare bp Sterling-kort gyldig. Kontanter og andre betalingsmåter godtas ikke. Dessverre har vi ennå ikke et system som 100 prosent sørger for at vi eller piloten aldri kan fylle feil drivstoff, men vi jobber hardt for å bygge så mange «barrierer» som mulig, slik at en ulykke på grunn av feil drivstoff aldri skal kunne skje, sier han videre.

Air bp har en internasjonal nettside (www.bp.com) og man må altså registrere seg for å få tilsendt prisliste. Det skaper en stor avstand til kunden og er lite tilfredsstillende. Kanskje ikke så rart de må «bes om», ettersom Air bp tilbyr det dyreste drivstoffet til GA i Norge.
Her svarer de på Flymagasinets spørsmål til prislisten:

1. Hvorfor er listen skrevet på svensk til norske kunder?
-Svensken som har skrevet prislisten til air bp er ussel på det norske språket. Jeg skal se til att dette korrigeres.

2. Hvor finnes listen for kundene (pilotene)?
-Våre kunder får prislisten på e-mail hver måned.

3. Avgas og Jet A-1 debiteres med miljøavgift: Gjelder dette også GA?
-Ja.

4. Flyplassavgift: gjelder den for all type fuel og også GA?
-Ja.

5. Hva menes med nok/ops? Gjelder avgiftene for Jet A-1 uansett GA eller rutefly?
-Med Ops mener vi ”per operation”. Det vil si hver tanking som skjer med tankbil, da debiteres med Hook up fee. Kunder som anvender automater skal ikke debiteres Hook up fee. Avgiften gjelder uansett rutefly eller GA.

6. Moms er 25 prosent: Gjelder dette for all type fuel og GA?
-Ja.

7. Overtid: hvordan skal kunden sikre seg at de ikke bestiller «på overtid»?
-På Air bps hjemmeside fremgår det hvilke tider tankingstjenesten tilbys på de ulike flyplassene. Gjelder for all type fuel og også for GA.

8. Tanking utenom åpningstider: hvilke tider henvises det til (AIP)?
-På Air bps hjemmeside fremgår det hvilke tider tankningstjenesten tilbys på de ulike flyplassene. Gjelder for all type fuel og også for GA.

9. GA remote fee for seks flyplasser: Kommer denne i tillegg til «Hook up fee” på OSL?
-Ja – 829 kroner debiteres alle kunder som tanker på OSL. GA remote fee (386 kroner) debiteres alle kunder (uansett GA, frakt- eller rutefly) som trenger fuel ved GA-terminalen. Så ja, 829 kroner + 386 kroner.

10. No fuel refuelling: hva menes med dette?
-Kunder som har sent en ”fuel release” til tankselskapet og siden ikke i god tid informerer tankselskapet att de IKKE trenger fuel, kommer å debiteres «no fuel fee» (kan vel bedre benevnes som ”no show fee”). Vanlig blant rutefly, men sjelden i GA.

11. Biofuels surcharge: Hvor gjelder denne, for hvilken fuel og for GA?
-Alle kunder som tanker Jet A-1 på norske flyplasser debiteres dette gebyret. Dette gebyret tilkom i 2020 da det i Norge ble innført et krav om at 0,5 prosent av all salg av Jet A-1 skal inneholde ”sustainable aviation fuel”.
Tilslutt svarer Patrick Perra fra Air bp på de for mange opplagte forkortelsene, at;
-Med NOK/CM menes kubikkmeter (m3) altså 1000 liter.