Bli pilot – og fly selv!

Av Vendel Skogsberg

Det å ta flysertifikatet eller PPL-A er moro, spesielt når du er ferdig med studiene og kan ta deg en flytur alene eller med bekjente. Veien dit er kanskje ikke så lang som du tror, men du trenger god motivasjon, og litt mer.

Flymagasinet.no gir deg her en «How to…», så det er bare å glede seg.

Medisinske krav

Før du starter med teori og flyvning, er det ofte lurt å ta kontakt med din lokale flyklubb og få en innledning på hvordan du går frem og hvordan det er å være PPL-A elev. Å være på den sikre siden når det kommer til helse er ofte lurt.

Medical klasse 2 er ett bevis på at du er godkjent innenfor de medisinske kravene, for å ta PPL-A. Legesjekken kan kun tas hos en godkjent flylege.

Kravene er ikke så strenge som mange ofte tror. Er du en gjennomsnittlig person skal du kunne godkjennes. Hos legen blir du blant annet stilt en rekke spørsmål om din psykiske helse. En utvidet synstest blir tatt, men her er det viktig å huske på at selv om du bruker briller så er du fortsatt en kandidat, så lenge du er innenfor en hvis brillestyrke.

Flere andre prøver av kroppen blir også tatt. Er du i tvil om du har bra nok helse, ikke nøl med å ta kontakt med en flylege, de vil gjøre det de kan for å få deg igjennom.

Teori-delen

Når du er sikret at du har god nok helse til å starte på pilot drømmen er neste skritt og finne en teori skole. Her har ofte din lokale flyklubb tips og meninger. Teorien består av ni fag, hvor hvert fag har en tentamen og eksamen til slutt. Men før din første eksamen er du nødt til å være ferdig med de ni fagene. Dette gjøres ved å lese deg opp selv, og deretter svare på innsendingsoppgaver på nett, hvor du får svar med en gang.

VARIERT: Med PPL-A kan du fly alt fra moderne teknologi til 100 års gamle klenodier. Foto: Vendel Skogsberg

Det er rundt 1200 oppgaver til sammen som skal besvares. Dette er ofte noe som kan ta litt tid hvis du har viktigere prioriteringer ved siden av PPL-A studiene. En eksamen består av 20 spørsmål, som tas hos Statens vegvesen. Her trengs mye motivasjon, som ofte kommer ved en flytime eller to bak spakene i flyet du skal fly.

Hele studiet kan gjøres hjemme hos deg selv, men mange velger også å melde seg på klasseromsundervisning hos flyklubben eller hos teoriskolen. Her blir du godt kjent med forskjellige instruktører fra klubben og nye i miljøet som også tar flysertifikatet. Men kanskje det viktigste som er å få hjelp til teorien og lære masse nytt.

Praktisk flyvning

Den praktiske delen er hvor du endelig har kommet delen hvor du sitter i cockpit og du flyr med en flyinstruktør fra flyklubben din.

Dette er ofte når du har bestått eksamen i alle fag. Instruktøren skal lære deg å bli kjent med flyet du skal fly, og lære deg alt som har med å kontrollere flyet selv. Selv om praktisk flyvning er en viktig del, skal du blant annet også lære å planlegge en flytur alene og sjekke at flyet er flyvedyktig. Den praktiske delen er ofte den som mange gleder seg til.

Solo og oppflyvning

Når du har hatt minst 15 flytimer, og instruktøren din mener du har nok kunnskap skal du ut på din første flytur alene (soloflyging).

Aldri har en iskald Solo smakt bedre. En sertifisert flyinstruktør blir med deg opp og «sjekker deg ut» til din første solo.

Normalt er din første solo kun en enkel landingsrunde eller to. Mange er de som i det flymaskinen letter har måtte snu seg til høyre og vikrelig bekrefte at «hjelp, jeg er alene…» for deretter å juble så høyt man klarer.

De kommende turene blir nå en kombinasjon av solo og fortsatt treningsflyging, særlig med tanke på langturer, navigasjon og ikke minst finpuss av ferdighetene.

Det siste skrittet i veien til pilotdrømmen, er å fly opp. Her flyr du også helt alene, men med en kontrollant fra Luftfartstilsynet, på bakken som skal godkjenne deg, og gi deg flyrett eller flysertifikatet.

SOLO: Kald Solo vanker fra instruktøren.

Aldersgrense og priser

Fra fylte 15 år kan du begynne med teorien og ta flytimer. Er du 16 år, kan du fly din første solo så lenge instruktøren din mener du er i stand til dette. Dagen du har fylt 17 år, er dagen du kan ta å fly opp.

Bokstavelig talt!

Ja, du kan faktisk ha flylappen før du har billappen og er myndig. Blant flyelevene er det folk i alle aldere. Faktisk 15-åringer som skal bli piloter og pensjonister som endelig skal oppfylle drømmen om å fly. Det finnes ingen øvre aldersgrense, men som sagt tidligere må du oppfylle de medisinske kravene.

Det er ingen hemmelighet at å ta flysertifikatet er dyrt. Med alt fra legesjekk til oppflygning kommer det hele på cirka 100.000 kroner. Det er en stor sum, men med riktig prioriteringer så er det en overkommelig sum for de som ønsker å ta PPL-A.

Hvor lang tid det tar å ta flyserfikatet er mye opp til deg selv. Noen kan gjøre det på en sommer, mens andre bruker et par år. Her spiler også prioriteringer, motivasjon og alder inn.

Jeg gjør det! Så da kan også du gjøre det…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s