Ny helikoptersone over Oslo?

Av Per Julius Helweg

Politiet har som kjent endelig satt sine nye helikoptre i drift, tre stykker AW169. De første innfasingsårene har operasjonene foregått fra Gardermoen, men forrige uke åpnet det nye nasjonale beredskapssenteret på Taraldrud øst i Oslo.

SONE: Slik ser sonen ut på SkyDemon når du flyr inn over byen.

Noen av oss GA-piloter trodde sist helg et sekund at myndighetene til slutt hadde gjort skamme av årelange planer om en ny og permanent base for hele hovedstadens GA-miljø for store og små.

Her har Staten bygget nærmest en liten kortbaneflyplass med noen hundre meter asfaltbane (18-36) og innflygingslys i begge ender langs E6 mot Tusenfryd. En slik base er et viktig ledd av å trygge landet.

Gunnar Arnekleiv er flygesjef i Politiet med bakgrunn fra både Oslo flyveklubb på Kjeller og Widerøes. Han sier til Flymagasinet:

-Det er ikke etablert en sone rund Taraladrud (ENTX) per i dag. Det er planer om å etablere et restriksjonsområde over senteret på lik linje med de områdene som er etablert rundt landets fengsel, slik som R115 og R108.

OSLO: Det gamle (t.v) Politihelikopteret i formasjon med det nye over Oslo i fjor. Foto: Per Julius Helweg.

-Forskrift om et slik område har per i dag ikke trådt i kraft. Det ligger ute en NOTAM om endring av referansepunkt HRP (Heliport Reference Point) på ENTX, noe som skyldes at det første punktet som ble publisert var feilaktig.

Derfor vekket det litt oppsikt over at SkyDemon nå publiserer en nesten stor ring over nærmest hele Oslo øst. Arnekleiv avslutter:

-Jeg er usikker på hvorfor SkyDemon koder dette som en sone med radius 5,0 NM fra SFC-FL999. Andre applikasjoner som Foreflight viser ikke denne informasjonen.

Flymagasinet oppdaterer deg om dette fortløpende.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s