Hva innebærer Covid-vaksine for deg som pilot?

Av Per Julius Helweg

Midt oppe i gleden over at England nå er i full gang med vaksine, og Norge får om få uker, melder spørsmålet seg blant piloter: -Kan jeg fly rett etter vaksinen? Hva med Medical?

Flymagasinet snakket denne uken med landets fremste flyleger; flylege Lars Tjensvoll og sjefslege Terje Sæhle i Luftfartstilsynet.

«…gjelder det for flygere å måtte anse seg som «fit for flight».

Sjefslege Terje Sæhle, Luftfartstilsynet

Mandag viste han til en nyhetsartikkel fra nettavisen AVweb i USA som sier at «… amerikanske FAA (red.anm.luftfartsmyndighetene) ennå ikke har bestemt om piloter vil kunne vaksinere seg mot COVID-19 og beholde sine Medical».

FM: Det virker som om dette kun gjelder yrkesflygere (altså CPL- og ATPL-piloter)?

-Ja, tror det ikke gjelder GA-gruppen. Om EASA har noen prosess om dette, må man avsjekke med Flymedisinsk seksjon i Luftfartstilsynet, svarte Tjensvoll.

TILSYNET: Terje Sæhle anbefaler en siste prat med flylegen når du får vaksinen, om du er i tvil. Foto: Privat

Fra Bodø kommer følgende svar om eventuelle føringer til oss med PPL-sertifikat fra han som rettleder landets flyleger; Sæhle:

-Selv om spørsmål om vaksinering i utgangspunktet må rettes helsemyndighetene, gjelder det for flygere å måtte anse seg som «fit for flight».

Uttrykket «Fit for Flight» er et litt populær måte å forsikre seg om at man i sin helhet er 100 % skikket fysisk og mentalt før og under en aktuell flytur.

Luftfartstilsynet fortsetter:

-I det flymedisinske regelverket Part-MED står også at innehaver av flysertifikat må avstå fra å fly i etterkant av for eksempel en vaksine som denne; «is likely to interfere with the applicable license» (MED A.020). Ved tvil om det foreligger en bivirkning som kan påvirke flysikkerheten, bør innehaveren rådføre seg med en flylege», avslutter Luftfartstilsynets overlege Sæhle.

FAA kan gå for en tidskarantene etter vaksinen

Søndag sa FAA videre «at det venter på resultatet av et FDA-komitémøte (U.S. Food and Drug Adminstration) om en nødgodkjenning for en vaksine utviklet av Pfizer«. Møtet var forventet å starte i Washington DC i går, der blant annet President Trump håper å tvinge vaksineprodusentene til å kun vaksinere USA før andre land.

FAA sier videre: «[FAA] overvåker nøye de aktive vaksineprøvene og avventer resultatet av U.S. FDAs Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee.

Selv om FAA ikke har tatt noen endelige beslutninger, er vi forberedt på å evaluere bruken av hver vaksine av legesertifikatinnehavere så snart en autorisasjon for nødbruk utstedes».

I mellomtiden ber pilotforeningen Air Line Pilots Association (IFALPA) sine medlemmer om å ikke delta i kliniske studier for vaksiner fordi de vil miste sin Medical, kanskje i lang tid;

«… siden ingen prøve-COVID-19-vaksine har full FDA-godkjenning, vurderer FAA en eventuell deltakelse i COVID-19-vaksineprøver medisinsk diskvalifisering for piloter på ubestemt tid,» sa ALPA i en kort artikkel.

Samtidig vurderer FAA en mulig «karantenetid» etter en vaksine før flyging på mellom 24 og 72 timer.

FLYLEGE: Lars Tjensvoll tror ikke GA-miljøet får noen begrensinger. Foto: Privat

ALPA sa videre i en e-post til AVweb: «Selv om FAA ikke har tatt noen endelige beslutninger, er vi forberedt på å evaluere bruken av hver vaksine av legesertifikatinnehavere (Medical) så snart en autorisasjon for nødbruk utstedes«.

Flymagasinet trekker av dette slutningen at du bør ringe flylegen din når din dato for vaksine endelig er klar, og bekrefte at ditt PPL-A neppe har noen andre føringer enn at du må anse deg som «fit-for-fight» og at en selvpålagt tre døgns flykarantene gjør deg svært sikker.

Her er i tillegg litt bakgrunnsinformasjon til deg fra Luftfartstilsynets (LT) sjefslege Terje Sæhle, som bygger på allmenne medisinske forhold og generell kunnskap man har om vaksiner. Det er altså her ikke tatt spesiell hensyn til Covid-19-vaksinen (da må du høre med helsemyndighetene).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s