HIT MÅ DU FLY I VINTER

Av Per Julius Helweg

-Det finnes optimister som gleder seg til at det skal bli vinter, slik at de kan begynne å glede seg til at det skal bli sommer, sa optimist Frejlif Olsen. 

Selv om vinterflyging begrenses noe av mangel på dagslys, er det desto vakrere når du først har lys og VMC. Flymagasinet basert på egne og lesernes erfaringer, gir deg her 6 gode tips til hvor du må ta turen i vinter.  

Alle forslagene er basert på at du kan fly tur-retur med under tre timers fuelmengde* samme dag -og at rullebanen er av asfalt og normalt er brøytet bra om vinteren.  

Åpningstidene varierer – MÅ sjekke med flyplassen eller NOTAM. Tidene her kun gitt som en indikasjon.

VINTERIDYLL: Røros er populært i GA-miljøet. Foto: Røros Innovation.

MIDT-NORGE

… opplev fjell-Norge kledd i hvitt og fly inn i et stabilt innenlandsklima. Mye fritt luftrom (G) på din vei, og i løpet av 30 til 70 minutter kan du gjøre en herlig dagstur fra flyplassene i Trøndelag og på nordvestkysten.  

Flyplass: Røros (ENRO) – ulike åpningstider; hør med plassen.

Gjøre: gå de 1000 meterne inn til Bergstaden – Norges mest julete by. Her kan dere kjøpe «spikjipølse» og hamstre lokal Rørosbrygget øl, før en bedre middag på de mange restaurantene i Storgaten. Lufthavnsjef Gudbrand Rognes svarer vår henvendelse med:  

-Lufthavnsjefen anbefaler definitivt surpølse, en lokal rett som gir solid metthetsfølelse. For ikke å glemme butikken «Mye rart Røros» i Kjerkgata som kan fikse en t-skjorte til flyklubben din med ønsket motiv… 

FAGERNES: Du finner god fjellmat nede i dalen Valdres (midt i bildet). Foto: Per Julius Helweg.

ØSTLANDET

… i en varm cockpit kan du suse fritt over Norefjell bare femten minutter fra GA-mekka Kjeller. Ved å sette av en halv dag kan du logge fra 30 til 60 minutters flytid én vei og på den måten reise fra lavlandet opp i fjellet uten å måtte «fyre med ved».  

Flyplass: Fagernes (ENFG) – se myppr.no og hør med plassen.

Gjøre: du kan ta det som en tur og rusle de åtte kilometerne ned til dalen og nyte varmen og maten på Amfi senter i Leira. De har fyr på peisen, så du kan bruke tiden over iPaden og planlegge turen ned til sivilasjonen igjen. Drosje opp til flyet koster drøye 250 kroner. Alternativet er å pakke med ski og gå innover i fjellet fra flyplassens porter.  

SØRLANDET

…er du Sørlending med Sola-base eller vestlending i Arendal, uansett vil du med PPL kunne fly fra Sørlandet inn til spennende Valle i Setesdalen. Lysefjorden i vakker morgensol, tøffe alpinanlegg eller øde og hvite vidder i solnedgangen.   

Flyplass: Valle (ENVE) – åpen i dagslys (PNR).

Gjøre: Olav Hovet sier til Flymagasinet.no at «her kan vi arrangere snøscooter-tur». Ikke langt unna finner du også Brokke alpinsenter, så klarer du pakke med noen kilo slalåmski (eller heller leie), kan du skryte av en dagstur til fjellet fra Sørlandskysten. 

BØMOEN: Idyll på hvit sne – under blå Vossahimmel. Foto: Sindre Gusdal.

VESTLANDET

… med «E» synlig i den øvre svingen på i kompasset, vil du i løpet av under 60 minutter ankomme ekstrembyen Voss med egen flott flyplass og god føde fra fjellet. På denne flytiden kan du oppleve alt fra grønt gress til hvite fjell selv nå i desember.  

Flyplass: Voss (ENBM) – åpen primært 0900-2000 LT (søndag fra 1300).

Gjøre: gå de fire kilometerne inn til bygda og ta (helgen) gondolen opp til spisestedet Hangurstoppen og spis med (VFR)-utsikt. Ellers kan du «fly på bakken» i den heftige innendørs «fallskjermtunell». Flyr du til Voss kun for å ta den helt ned, lokker folkemuseum og flere gode spisesteder. 

FINMMARK: Når solen kommer tilbake etter nyåret, kan du oppleve fjordene i nord slik. Foto: Per Julius Helweg.

FINNMARK

… med VFR-Natt gir deg alle muligheter i en sesong med mørketid fra november til februar. Dog innebærer mørketid den vakre blå timen, en utmerket bakgrunn for ruten når du etter en drøy time fra Varanger-flyplassene eller halvtimen fra plassene ute ved Lopphavet lander på stamflyplassen Banak.  

Flyplass: Lakselv (ENNA) – åpen daglig (alltid i tiden 1020-1800 LT)

Gjøre: Sjefsflygeleder Ola Mikalsen i tårnet på Lakselv er også pilot og leder av flyklubben på stedet. Han anbefaler Flymagasinets lesere å gå den korte turen inn til sentrum:

-Marthe’s Bistro er en enkel liten bistro med god mat. Så har du flyklubben, der aktiviteten går stort sett ut fra en privat hangar på flyplassen – like bak terminalen. Banak har fortsatt Avgas 100LL og her kan man øve i landingsrunden så lenge man orker.

LEKNES: Litt Alaska? Ja, men bare villere og flottere. Foto: Thomas Andersen

NORD-NORGE

… når det barske været i Nordland og Troms løyer, bør du ha fly og venner klare og sette kurs for Lofoten, ikke bare Svolvær som «vanlig». Leknes ligger litt lenger ut, men har litt mer åpne forhold enn nabobyen Svolvær. Thomas Andersen er pilot og liker seg godt på plassen.   

Flyplass: Leknes (ENLK) – åpen primært 1035-2240 LT (lørdag til 1340).

Gjøre: det er bare noen få skritt fra flyet ditt bort til spisestedene som er både asiatisk og «lofotsk». Det er jo kort dagslys om dagen, men du rekker nok å fylle magen med lunsj og hodet med erfaring.

SE FILMEN TIL THOMAS OVER LOFOTEN – skru opp lyd

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s