Av Per Julius Helweg
Ettersom det på Østlandet har senket seg en klar og fin kulde i disse dager, begynner isen og legge seg på de mange innlandsvannene. Dermed står GA-miljøet klare til å teste sine evner, og ikke minst; sosialisere seg dog – med trygg avstand til hverandre.
Flymagasinet.no tok kontakt med en av landets glade og mest inkluderende bushpiloter; prest og flyger Thomas Midtsund ved Flisa i Innlandet. Han gav følgende status for de to nærmeste isbanene i sitt fylke.

Femunden ved Elgå
Her har det flyglade ekteparet Tone og Rolf Andreas dessverre pensjonert seg, og hele Femund Fjellstue er solgt til programleder og villmarksfarer Lars Monsen. Ettersom isen er åpen for motorisert ferdsel, er det ikke dermed sagt at flystripa ikke kan fortsette. Men noen må brøyte – og som Thomas Midtsund sier til Flymagasinet i dag:
-Det er jo hyggeligst om man kan få seg en matbit også.
Isen på Femunden er nå midt i januar lik som på Vermunden; cirka 10 – 12 centimeter.

Monsens intensjoner med den flotte Femund fjellstue er usikkert, men det er ikke gitt at den lenger blir åpen for innlosjering som tidligere.
-Rett nok ligger gamle Bryggeloftet ved vannkanten, men vi kjenner ikke deres mulighet eller interesse for å brøyte en stripe ute på isen, sier han videre.
I Rena sitter nå Rolf Andreas Eriksen og ser tilbake på årene på Elgå:
-Så slik står det til med den saken. Så hvem vet, om et år uten den positive trafikken alle flyene gav, kan det være at reiselivsbedriftene i kommunen ser det positive i å gjenoppta tilbudet om en rullebane vinterstid.
Midtsund vil som den bushflyger og flyglade han er, sjekke nærmere hva som kan bli status for stedet og Flymagasinet.no kommer med informasjon da.

Vermundsjøen
Dette er en iskald plass med høy hjertevarme takket være ikke minst Midtsund og en «haug med trivelige» damer i Finnskogen.
Vermundsjøen er en vakker plass ved gamle Åsnes Finnskog kirke like ved vannkanten. Tyve minutters flyging øst for Mjøsa finner du vannet langs fylkesvei 206.
-Vi har brøyt og sjåfør klar, men trenger minst 40 centimeter tjukk is. Han tar boreprøver hver 50 meter bortover. Husk maskinen hans veier fire tonn. Eneste håpet er at vi får en skikkelig mildværsperiode, gjerne med regn – slik at isen går over til vann. Og deretter en skikkelig kuldeperiode, humrer presten.
Dog må han være litt jordnær også:
-Men det er nok mest sannsynlig at det ikke blir flyforhold på isen denne vinteren, men med ski bør det kunne bli mulighet straks litt tykkere is.
I og med pandemitider, er det ikke sikkert det blir Cafè Finnskog som sist, men uansett skulle vi få til hjemmelagd lapskaus, pølser, vafler og kaffe når vi åpner. Kaféen har en nesten tjuefem års tradisjon med Fly-In gudstjenester, der det selvsagt er hjerterom for alle uansett livssyn.
Når flystripa brøytes, blir den normalt 1300 meter lang og har elevasjon 700 fot (QNH). Baneretning pleier å være 14/32 med «blind transmissons» på frekvens 123,500 MHz (kallesignal «Vermundsjøen»).
PPR må du ha ved å ringe telefon 46928766.

(Andre fotos: Rolf A Eriksen og Glåmdalen.no)