Elevbrev – fra lesing til landing – del 8

Av Thomas Fredriksen

Hei, og godt nyttår!

I det siste har det vært unormalt kaldt til Vestlandet å være. Men det har også vært unormalt fint vær, så da kan vi kanskje ikke klage så mye. Det har gjort det lettere å fly, og jeg hadde hele tre dager på rad på tampen av fjoråret. Jeg har fått gjort unna andre og siste solotur til treningsområdet, og siste instrumentleksjon.

JULEFLYET: Thomas loser juleflyet inn mot vestkysten. Foto: Privat

Har faktisk kommet så langt at det stort sett bare er de lengre leksjonene igjen, så siste flytime i 2020 ble en «bonustime», bare fordi været var fint og jeg hadde lyst til å øve litt ekstra på noen ting.

Stengte flyplasser skaper trøbbel

Vi kom ikke lenger enn til 3. januar før det var tid for årets første flytime. Leksjonen var «Navigasjon 2 – via 2 fremmede flyplasser», og krevde derfor litt mer forberedelse i forkant enn en vanlig flytime.

Så året ble startet med studering av kart, NOTAM, åpningstider, værmelding, og alt annet som hører med. Planen var en tur til Sogndal via Voss, for det skal visstnok være en veldig fin tur – og det er det nok.

KJEVIK: Kurs Kristiansand en vakker januardag. Foto: Thomas Fredriksen

Jeg nevnte så vidt i elevbrev 3 at jeg fikk være med et annet medlem i klubben en tur til Voss, den gang skulle vi også til Sogndal.

Men akkurat som vi måtte gjøre den gang (da på grunn av vær), måtte vi skrinlegge planen til Sogndal når det viste seg at flyplassen var stengt nesten hele dagen (og MyPPR ikke virket).

Siden det utrolig nok skulle være fint vær i nesten hele Sør-Norge, ble det en rute til Kjevik via Sola i stedet. Og fint vær ble det!

Vi hadde en helt fantastisk tur, i strålende solskinn og rolig luft. Jeg fikk snakke med Polaris Control for første gang (som jeg syns er et ganske kult navn), klatre høyere enn jeg har gjort før, og jeg fikk en ny flyplass i loggboka.

Definitivt en god start på 2021!

VFR: Visual Fjord Route – uansett eventyrlig utsikt. Foto: Thomas Fredriksen.

Helt fint å fly om vinteren

Det krever litt jobb med en sånn tur, men det var absolutt verdt det. Og det er gøy å kjenne at jeg har kommet mye lenger enn jeg hadde når jeg planla den aller første navigasjonsturen for mange flytimer siden.

Planen var egentlig å gjennomføre progresjonssjekk navigasjon allerede dagen etter turen til Kjevik, men den ble avlyst når flyet var forsinket tilbake fra et lite verkstedbesøk. Utrolig nok har været vært like fint siden turen sørover, så i påvente av progsjekken, ble det en liten bonustur i finværet.

Strålende sol, og så kaldt at hele flyplassen (og resten av Karmøy) var dekket av rim.

Jeg har en instruktør som sier han er degradert til å kun få leke med kabinvarmen, og den er han definitivt ikke gjerrig med. Så selv om det var kaldt ute, og flyet klatret bedre enn det har klatret noen gang før, satt vi varmt og godt der oppe.

HEADING-HOME: Short final 31 på hjemmebasen. Foto: Privat.

Jeg var redd det skulle bli vanskeligere å fly om vinteren, men foruten åpningstidene (som fortsatt er dårlige), har det vist seg å nesten være enklere. Nå håper jeg bare at jeg kan få gjennomført progsjekken som planlagt, slik at jeg kan se frem til neste store milepæl – første solonavigasjonstur.

Se alle bildene i denne videoen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s