Jordraset ved Gardermoen – ilddåp for Politi og 330 skvadronen

Av Per Julius Helweg

Da det store jordraset i Gjerdrum i Romerike gikk natt til 30. desember, ble kontrollsonen til Gardermoen flyplass sted for den største luftredningsoperasjonen Norge siden 22. juli 2011.

CLOSE: VG filmet dramaet i morgentimene den 30. desember. Foto: VG.tv

Gjerdrum er tettstedet som ligger rett under ILS-sektoren til rullebane 01R – bare seks nautiske mil fra rullebanen. I knappe 2800 fot AMSL (2200 fot over bakken) passerer passasjerflyene stedet.

Terrenget på stedet ligger fra 600 fot opp mot 1100 fot i høydedragene.

Politihelikopteret først på plass

Flymagasinet fulgte aksjonen de første timene og har snakket med både kontrolltårnet og Leonardo og satt sammen denne beskrivelsen av operasjonen og hva den innebar ikke minst for trafikken til lufthavnen.

Klokken 0359 går det store jordraset.

KONFLIKT: Svært tett opp til innflygingen til Gardermoen. Ill: AIP/Flymagasinet.no

Øst-Politidistrikt og Oslo AMK (ambulansesentralen) trykker på den «røde knappen» og full katastrofealarm settes.

Været er tett snødrev idet fartøysjef Jurn Van Der Bovenkamp og mannskapet på vakt på Rygge flyplass vekkes av alarmen fra Hovedredningssentralen (HRS). Følgende melding samtale skjer fra HRS til fartøysjefen:

«Redningshelikopter Rygge, det er HRS med scramble. Stort leire- og jordras på Gjerdrum. 44 nautiske null en null grader, over».
«Ja, det er mottatt».

Metar for Gardermoen er da:

01009KT 9000 4100NE -SN SCT003 BKN022 00/00 Q0995 TEMPO 4000 -SN BR BKN004

Samtidig, mens de sjekker vær og gjør klart, blir det klart fra Oslo AMK at dette er en katastrofe, så de laster opp ekstra med utstyr.

OSL: «Saver 50» og «Helipolice 02» under en pause på GA-terminalen klokken 1100 samme dag. Foto: Åge Johansen

Mennesker heist opp i bare undertøyet

Klokken 0427 er hele fire helikoptre på vei mot Gjerdrum; en EC135 og en HC145 Luftambulanse fra Lørenskog, ett av de tre nye Politihelikoptre fra Taraldrud på bygrensen og Sea King`en til Bovenkamp.

Luftambulansene snur tidlig ettersom været var for dårlig i det området. Mannskapet går heller over i biler og kjører mot Gjerdrum.

En drøy halvtime senere flyr Sea King med halenummer «189» inn i kontrollsonen til Gardermoen i marginalt (Special-) VFR-vær.

Men snøværet er tett.

Politihelikopteret LN-ORB med kallesignal «Helipolice 30» finner en åpning nord for rasområdet og allerede nå starter samarbeidet mellom dette og Sea King – et samarbeid som skulle vise seg og bli svært vellykket.

Politihelikopteret anbefaler Sea King`en til å fly rundt og «krype» inn nordfra. Klokken er 0500.

De søker med varmesøkende kamera og lander nå på en jordhaug midt i raset og redder de to første menneskene kun i ført et pledd.  

-Dette er første gang at Sea King og de nye Leonardo AW101 Merlin Mk.612 (på folkemunne kalt SAR Queen) helikoptrene sammen gjennomfører SAR-operasjoner her i Norge, i tillegg fikk man god støtte fra de nye Leonardo AW169 politihelikoptrene som gjorde omfattende søk over den store rasgropa, får Flymagasinet bekreftet fra Leonardo Helicopters på Ørlandet.

«Helipolice 30» kan raskt guide mannskapet på Sea King`en inn mot flere overlevende som sees nede i skredet.

– Først da vi fløy ned i hullet, så vi omfanget og hvor stort dette skredet var, sa piloten på Sea King til TV2 senere.

Avinor Flysikring fikk en stor oppgave

Nå i 06-tiden står allerede fire-fem passasjerfly klar til deicing og takeoff, samtidig med at tårnet koordinerer helikoptertrafikken.

VIKTIG: Tårnet på Gardermoen fikk en viktig rolle 30. desember i fjor. Foto: Per Julius Helweg.

Remi Willassen er sjefsflygeleder i Gardermoen kontrolltårn og sier til Flymagasinet:

-Det ble opprettet et restriksjonsområde inne i kontrollsonen (CTR) og vi satte opp en ekstra arbeidsposisjon i kontrolltårnet til bruk for koordinering med ATC-liason på HRS. Siden området lå i kontrollsonen, så atskilte Gardermoen kontrolltårn øvrig flytrafikk fra området samt kontrollerte flybevegelsene inn og ut av området.

Willassen fortsetter:

-Til å begynne med var det mye trafikk til og fra flyplassen for å fylle drivstoff og mannskapsbytte, men etter hvert ble det transportert drivstoff ned til området. Fra ettermiddagen første dag ble det etter hvert mulig å håndtere både trafikk og koordinering med HRS med ordinær bemanning og uten den ekstra arbeidsposisjonen i kontrolltårnet.

SJEF: Remi Willassen. Foto: UAV Norge

FM: Hvordan foregikk samarbeidet mellom tårnet og de involverte operative partene?

-Vi opplevde samarbeidet med HRS, involverte operatører og OSL som meget bra, avslutter sjefsflygelederen.

Tilbake i skredet samarbeider politi- og SAR-helikopteret allerede godt. Først heises seks mennesker opp og settes av i snøen på en slette like i nærheten der redningsbiler er begynt å ankomme. Så flyr de bort til raset og finner syv overlevende til som heises opp.

Nesten samtidig setter et Orion-fly fra Andøya kurs Osloområdet, for å fra stor høyde overvåke området digitalt og kunne bistå med kommunikasjon.

Klokken 0606 sendes redningshelikoptret AW101 fra Stavanger Sola flyplass bane 18. Det er «Saver 50» med halenummer 0276.

Kursen settes direkte tvers over Sør-Norge i motvind og snøvær mot ILS-innflygingen til Gardemoen bane 01R ettersom det er IFR-vær ved hovedstaden.

ILS: AW101-helikopteret fra Sola fløy først ILS inn (grønn linje) før den snudde og gikk rett i søk. Ill: FR24.com

De flyr IFR inn ILS og da de bryter ut av snødrevet i cirka 1100 fot AMSL, svinger de venstre og går rett i redningsoppdraget. Klokken er 0730.

Søket skjer fra 550 – 1100 fot AMSL som i praksis innebærer fra bakkenivå og opp til omlag 500 fot over bakken. 

AW101-maskinen gjør gode søkerunder over rasområdet før de etter en halvtime må avbryte og fly inn til Gardermoen for refueling. De lander foran GA-terminalen. Da hadde HRS jobbet i en time med å gjøre klar jet A-1 -fuel på Gardermoen nettopp for operasjonen, slik at de skulle slippe å fly langt ut av området og ikke kunne komme VFR tilbake igjen.

Stor IFR-trafikk rett over katastrofen

Klokken er 0740 og allerede er et titallls passasjerfly enten landet eller på vei inn mot finale til bane 01R. Til tross for redusert aktivitet i og med pandemien. Flere av de melder til tårnet at der har «stillestående targets» på TCAS-systemet;

«Norshuttle 525, Gardermoen – there is helicopter activity below in a large SAR-operation».

Kontrolltårnet på OSL melder også nå at “runway conditions 01L are first and second part 3 mm slush friction medium – good». 

I løpet av de første tre timene har også sikten blitt redusert til 8 kilometer og skydekket har senket seg til «broken 500 fot». Det snør fortsatt.

Hele tiden må kontrolltårnet ta seg av helikoptre mer eller mindre på tvers av sektoren; ettersom det også fraktes geologer, redningshunder og annet personell fra landingsplasser som Jessheim, Olavsgaard ved Kjeller, GA-terminalen på Gardermoen, sykehusene Ahus og Ullevål foruten at det landes flere steder innenfor det minst 2000 mål store katastrofeområdet.

KONFLIKT: Ruteflyene på vei inn til Gardermoen, mens redningsoperasjonene foregikk. Ill: Fr24.com

«Helipolice 02 cleared Special VFR to the south to stay west of centerline 01R».

Utover dagen ble også droner satt inn nede i raset.

GA-helikoptre ble viktige

Den nye SAR Queen-maskinen returnerte over til Vestlandet via Rygge utpå kvelden.

I løpet av de fem-seks dagene operasjonen varte, deltok mer enn ti helikoptre nærmest kontinuerlig. Ved hjelp av mobile fuel-tilhengere og tankanlegg på Gardermoen og Kjeller, ble de stadig etterfylt.

Også helikopterselskapet Helitrans tok del i operasjonen, da man måtte fly mat og fòr til flere evakuerte gårder i området.

Både Leonardo 169 til Politiet og AW101 til Luftforsvaret fikk begge sine ilddåper under denne katastrofen. I tillegg ble Politihelikoptrets base på Taraldrud satt på prøve.

På det nærmeste passerte ruteflyene bare 2000-1500 fot over helikoptertrafikken under IMC-forhold på ILS bane 01R.

Dette foregikk nær sagt alle de seks dagene operasjonen fant sted, ettersom området hadde litt under ti knop iskald nordavind.

Alt i alt en krevende SAR-operasjon som involverte både GA- og militære krefter – trygt koordinert av kontrolltårnet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s