Småflystrategien? Foreløpig et luftslott…

Av Per Julius Helweg

I tre deler har Flymagasinet.no «plukket fra hverandre» Samferdselsdepartementet (SD) sin 48-siders lange dokument «Strategi for småflyverksemda i Noreg». Vi spurte SD om hva som er gjort eller ikke gjort i den over tre år gamle strategien.

Svarene har du som leser selv kunne se.

En strategiplan skal ha mer fokus på den faktiske gjennomføringen og handlingsplaner. Denne planen inneholder ikke én måldato eller konkret løsning i noen av sine strategier. En god strategiplan skal dessuten kunne gi en systematisk måte å jobbe med organisasjonens viktigste mål.

KPI (Key Performance Indicators) er en viktig del av mange slike planer. Dette kan gjøres i form av måldatoer, antall landingsplasser tilgjengelig, dato for elektrifisering av småfly og for eksempel konkrete forslag til heving av det såkalte TMA-gulvet og utstrekningen av kontrollert luftrom.

Dette er ikke gjort.

Dermed synes SDs dokument mer som et oppslagsverk med historisk og forklarende innhold, med minimale (om noen) løfter norsk GA (allmennflyging; der småfly er en del) kan forholde seg til.

Oppsummering 17 spørsmål

I alt ble det besvart 6 spørsmål til delen om Småflyvirksomhetens rolle i samfunnet.

I det hele tatt var det mye tåkeprat og forsiktig skilting mot Rygge (utenfor Osloområdet) – samt flere saker som ikke er løst. Regjeringen har også henvist til «Newtonrommet» i Bodø slik:

«Et såkalt «Newtonrom» med flysimulatorer ble etablert ved Flymuseet i Bodø i 2016. Formålet er å fremme interessen for realfag blant barn og unge».

Vel og bra, det er bare det at departementet eller Luftfartstilsynet ikke har vært direkte involvert i etableringen av Newton Flight Academy og den har heller ikke tilknytning til Luftfartsmuseet. Dette sier Managing Director i stiftelsen FIRST Scandinavia som eier Newtonrommet, Stian Elstad til Flymagasinet.no.

Dette var et av de mange utsagn som enten er delvis feil eller kan oppfattes som «tåkeprat», og bidrar til at fire terninger landet på to – og to landet på 1

VI hadde to pluss to spørsmål til både Luftrom og Landingsplasser – der alle fire terningene landet på 2.

Under Luftromsaktiviterer og Klima og miljøeffekter, ble det stilt to pluss fem spørsmål.

Der må det sies at til Kima og miljøeffekter kom det raskt konkrete svar på banen. De aller fleste løst med avgifter… To terninger landet på 1, to landet på tre og den siste landet på to.

MÅL: Hva er egentlig Samferdselsdepartementets mål med og håp for norsk GA? Foto: Per Julius Helweg.

Så – i bunn og grunn slås et oppsummert terningkast 2 som et gjennomsnitt for alle disse 17 spørsmålene Samferdselsdepartementet har svart på.

SD svarte på vår dom over dokumentet

Når vi konfronterer SD med dette, så svarer statssekretær John-Ragnar Aarset med følgende kommentar:

-Å få svake terningkast for en politiker, er selvfølgelig like surt som å få en svak karakter på eksamen. Jeg skjønner at Flymagasinet er utålmodig og vil ha klare svar og klare avklaringer på alle spørsmål knyttet til fremtiden for småflymiljøet. Men Samferdselsdepartementet er i en fase av vårt arbeid, der flere av sakene det spørres om er til utredning og vurdering. Så får vi håpe at Flymagasinet og småflymiljøet synes vi fortjener flere øyne på terningen når de endelige svarene kommer.

Én kommentar

  1. Noe som må på plass er at det skapes kraftige insentiver hos flyplassene for å få opp antall bevegelser. Pengeoverføringer må knyttes til antall bevegelser. Først da vil flyplassene bli interessert i å prioritere GA. I dag er GA for lavt prioritert mht hangarplass, tilkomst osv osv.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s