Av Per Julius Helweg
Rein Inge Hoff har gått gradene gjennom flysertifiseringer nærmest som et kappløp. Han gikk fra GA-flyging til Boeing 737 og Norwegian. Imidlertid landet han den «for godt» for noen år siden, og har gjenopptatt sin GA-passion med helikopter-, GA-jet og veteranflypapirer. Puh!
For et race!

Med studier innen Aerospace Engineering på Brunel University i London med doktorgrad på stall og spinn og med god innsikt i elektrisk drift, sitter Hoff bokstavelig talt midt i et kappløp mot elflymarkedet. I tillegg har han fungert som pilot for Biltema Airshow med F51D Mustang og Mk. XVI Spitfire.
–200 knop på strøm er målet
-Det gjelder å utvikle teknologien mot airrace-miljøet. Ja, slik kommer man fort opp i store hastigheter (over 200 knop). Man flyr på en liten circuit og trenger ikke de store batteripakkene.
Særlig får vi teste kjølesystemene.
Rein Inge Hoff

Både pilot og fly får fløyet mye og man får presset den til de ytterste grensene.
Hoff er ivrig:
-Særlig får vi testet kjølesystemene.
Det første såkalte Air Race E World Cup skulle foregå i fjor, men ble avlyst i forbindelse med pandemien. Nytt forsøk vil skje igjen i siste kvartal i år.
Konkurransen skal foregå litt som de airrace mange kjenner til fra Reno i USA. Man flyr opptil åtte fly sammen langs en fem kilometer lang og oval bane gjennom stolpemarkeringer i opptil 200 knop.
Han forteller videre om planene:
-Jeg er «bare» teknisk testpilot. Thomas Brødreskift er såkalt Technical Lead. Med meg har jeg dessuten Leidulf Heskje som partner. Han er også pilot.

Nå opererer jeg maskinen på Lycoming-stempelmotor fra Notodden, men snart flyr vi den til Jarlsberg.
FM: Hvorfor akkurat Jarlsberg?
-Her har Brødreskift med Equator etablert seg med sitt elektriske amfibiefly-prosjekt. (https://flymagasinet.com/2020/07/28/elektrisk-gir-rimelig-drift-men-veien-dit-koster/ ). På Jarlsberg kaster ut Lycomingens tusenvis av deler og installerer elmotor av typen Emrax og batterier. Dette er en produsent fra Slovenia som leverer motorer på mellom 52 kW og 380 kW.
-Samarbeidet med Equator skjer primært ved at hjelper til med installasjon av elmotoren.
Cassutt – det perfekte flyet for konvertering
Ettersom Rein Inge Hoff sikter mot en konkurranse, har han og de andre etablert sitt eget team. Under navnet Thor Air racing skal de slåss mot mellom fem og femten andre team, avhengig av hvor mange som blir registrert.
Til dette er flymaskinen Cassutt valgt ut.
-Dette er et perfekt fly i denne sammenhengen. Skroget er kjent og det er jo en «konvertering»; ikke en sertifisering, sier han og fortsetter:
-Dessuten er den i bruk i samme el-satsning både i England, Frankrike og i Canada. Ja, det er jo et racing-fly – en enkeltseter fra USA konstruert for Formel One-løp. Midtvinget og med halehjul.
Flymaskinen har også en historie her hjemme. Den tidligere Boeing-piloten fortsetter:
-Cassutt har historie i Norge, ved at Jan H. Christie fløy en slik for seksti år siden. Christie var en norsk Spitfire- og Mosquito-flyger under krigen og senere SAS-pilot. Han flyttet til USA før han gikk bort.
I dag står hans Cassutt-maskin i Øyvind Munch Ellingsens hangar på Jarlsberg.
Men nå er det altså et aldri så lite kappløp mot et Air Race E; verdens første elektrisk elfly-konkurranse.
-Vi har en veldig tight schedule. Det er utfordrende i covid.
Rein Inge Hoff
Og gledelig er det at Thor Air Racing kanskje er de som per i dag ligger best an. Hoff forklarer:
-Vi jobber mot første flyging på elmotor i mai. Vi er selvsagt avhengig av en godkjenning prosess med Luftfartstilsynet. Men vi jobber allerede godt med hjemmebyggermiljøet gjennom EAA Chapter Norway.

Seriøst prosjekt sammen med Equator
Økonomi er naturligvis en faktor, og Rein Inge Hoff medgir at de vil bli avhengig av sponsorer fremover. Men de som kjenner Hoff vil merke at Cassutt-prosjektet er seriøst:
-Vi har en veldig tight schedule. Det er utfordrende i covid.
Tidligere har det vært noen få elektriske eksperimenter; som en Long Ez i USA som vel har rekorden på nesten 190 knop, en mock-up i Dubai og blant annet er Rolls Royce ute etter rekord. Og nå altså et norsk prosjekt under ledelse av Thomas Brødreskift. Ja, som Stavanger-flygeren enkelt sier:
-De skal bare fly fort!
Han merker at de snart ser siste runde nærmer seg, og avrunder:
-Om vi klarer mai, så blir vi verdens raskeste elfly.
Da kan vi erklære – Let the race begin!
