-Ingen spesifikke regler for vaksine av piloter.

Flymagasinet deltok på flylege-webinar:

Flymagasinet deltok forrige fredag på et webinar i regi av European Society of Aerospace Medicine (ESAM), der flyleger fra hele verden drøftet Covid-19 (av legene kalt SARS-CoV-2), vaksine og luftfart.

Lege Claudia Stern som leder ESAM Academy, ledet også webinaret.  Leger fra Italia, USA, England og Australia var blant de som fortalte om pandemien, vaksine og innvirkning på luftfart.

Til slutt i denne artikkelen kommer vi til hva webinaret oppsummerte.

Hvordan innvirker Covid-vaksinen på kroppen?

I desember gjorde Flymagasinet en første avsjekk med Luftfartstilsynets lege Terje Sæhle og flylege Lars Tjensvoll på hvorvidt det ville bli spesielle forhåndsregler for flygende – primært gjeldende GA-piloter (men også yrkesflygere).

-Mange vil ikke merke noen ting.

Overlege Preben Aavitsland

Nå som vaksinasjon er i full gang, spurte vi de som setter reglene for nettopp Luftfartstilsynet; nemlig Folkehelseinstituttet (FHI).

-Vi har ikke tenkt å lage noen særlige regler

FM: Hvordan skal flygende personell oppføre seg idet de får vaksinen?

Overlege Preben Aavitsland ved Områdeledelsen for Smittevern, miljø og helse på FHI; forklarer følgende til Flymagasinet:

-Det stemmer jo at man kan få vondt i armen og føle seg litt uvel etter vaksinasjon, og det vil nok gjelde mange av de vaksinerte. Mange vil ikke merke noen ting. Derfor tror jeg det beste er at flygere følger de ordinære reglene for fit-for-flight, og beroliger:

-Vi har ikke tenkt å lage noen særlige regler.

Til nå sies bivirkningene kun å være litt hevelse og ømhet i armen der stikket gjøres, foruten svak «feberfølelse» og noe trøtthet og hodepine. Disse vil normalt være over innen «et par dager».

EASA (det europeiske flysikkerhets organ) publiserte i forrige uke felleseuropeiske Covid-19 retningslinjer, inkludert hvordan flyleger bør forholde seg til en positiv søker eller innehaver av legeattest.

Flymedisinske retningslinjer for vaksinering

EASA anbefaler flygere og flygeledere å avstå fra Covid-19 vaksiner som ikke er godkjent av EMA (European Medicines Agency). Videre har EASA varslet at det vil komme nærmere retningslinjer for vaksinering av flymedisinsk personell med slike EMA-godkjente vaksiner.

LUFTFART: ESAM sine ulike scenarioer for utrulling av vaksinen. Ill: ESAM.

Frem til det foreligger felleseuropeiske retningslinjer vil følgende retningslinjene være gjeldende i Norge:

Det følger av Part-MED punkt MED.A.020 og Part-ATCO.MED punkt ATCO.MED.A.020 at en innehaver av sertifikat for luftfartøy eller en flygeleder plikter å ikke utøve rettighetene i etterkant av for eksempel en vaksine dersom denne «is likely to interfere with the safe exercise of the privilegies of the applicable licence».

Generelt vil alvorlige, systemiske reaksjoner på vaksiner normalt melde seg innen de første timene. Disse kan komme relativt akutt og noen ganger som en forsinket reaksjon, slik at alle flygere og flygeledere bør avstå fra å utøve rettighetene som følger sertifikatet de første 24 timer etter en vaksinering.

I mange land har man inntil videre anbefalt 48 timers karenstid for godkjente COVID 19 vaksiner, og dette er per tiden også gjeldende anbefaling i Norge.

Webinar fra ESAM var oppklarende

Foreløpig har ikke EASA konkludert med retningslinjer for karenstid etter Covid-19 vaksiner,men forventes å følge anbefalingen fra ESAM fredag. 

INTERESSANT: Svært interessant utspill fra ESAM om viktigheten av luftfart. Ill: ESAM

Ian Hosegood er en svært anerkjent flylege og medisinsk ansvarlig i flyselskapet Qantas. Han hadde et interessant foredrag om vaksine i forhold til flybransjen.

-Det er gledelig at de land med store flyplass-hub er godt i gang med vaksine.

Videre sier han at det er viktig at luftfartsbransjen vaksineres og forklarer det slik:

-Ikke alle i samfunnet trenger vaksine, men det er desto viktigere at de som jobber med luftfart blir motstandsdyktige. Tross alt i svært mange land er flyging «blodårene» i samfunnet. Det gjelder både crew og bakkemannskap.

CREW: Vaksine av crew kan forsvares kontra andre, mener ESAM. Ill: ESAM

Flymagasinet deltok som eneste ikke-medisinske deltager, og stilte spørsmålet:

FM: Vi tolker dette webinaret slik at piloter, uansett kommersiell eller privat, ikke vil ha noen restriksjoner etter at vaksine (gjelder begge sprøytene) er satt?

Ian Hosegood svarte Flymagasinet tross at hans klokke viste 0430 om natten:

-De fleste land har landet på en 24 – 48 timers “selv-pålagt fravær fra flyging (unfit-for-flight)» etter at vaksinene er satt (gjelder begge sprøytene).

HOSEGOOD: Flylegen i Qantas svarte villig på spørsmål fra Norge. Ill: ESAM

Fra Luftfartstilsynet noen dager før, fikk Flymagasinet denne informasjonen:

– Selv om anbefalt karenstid for de fleste vaksiner er satt til 24 timer har blant annet Norge og Sverige adoptert den mer konservative 48 timers regelen for godkjente Covid-19 vaksiner grunnet særskilte forhold knyttet til disse vaksinene kombinert med kort tid siden vaksinegodkjenning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s