Anmeldt av Per Julius Helweg
-Jeg er søkke imponert, utbrøt Thomas Hytten på tillagt nordnorsk. Han er flyinspektør i GA-segmentet i Luftfartstilsynet. Slik ble den første «avgangen» til GA Sikkerhetsforum (GAF) åpnet i går kveld:
Over 360 var påmeldt.
GAF har kommet i stand i kjølvannet av en dramatisk flyulykke med et sjøfly høsten 1990. Alle fem omkom. Foreldrene til flygeren opprettet Harald Krogs Minnefond. I fjor gikk Luftfartstilsynet, Norges Luftsportforbund (NLF) og Harald Krogs Minnefond sammen om å etablere GAF – inspirert av britiske General Avitaion Safety Council (GASCo).

Nettbasert sosial opplæring
Ettersom pandemien har stengt ned det meste av sosial omgang, valgte de to arrangørene å holde en nettbasert samling onsdag for å oppdatere norske GA-flygere om vinteroperasjoner.
Med streng kulde og snø over det meste av landet, var kvelden godt pakket inn til viktig læring.
Stian Kultorp er NLFs fagansvarlig innen motorfly og til daglig flyger i SundtAir. Med i panelet var også Bjørn S. Kristoffersen som er flyplassjef på Jarlsberg og Erik B. Lund – flyinstruktør (FI) og for tiden permittert Boeing 737-flyger.

Kultorp innleder i en uformell og tillitsvekkende måte. -Alle er velkomne, medlemmer av NLF eller AOPA, ikke-medlemmer og til og med noen fra utlandet. Planen var å kjøre et Teams-møte, men på grunn av stor pågang måtte man gå på Teams Live Event og kjøre en mer ren streaming.
-Vi slet med en del tekniske utfordringer – da vi måtte bytte plattform i tolvte time ettersom antallet påmeldte ble så stor, sier Stian Kultorp og bekrefter at de allerede ser på forbedringer til neste gang.
Etter et kvarters innledning om blant annet hvor mye vekt Luftfartstilsynet legger vekt på dynamiske og nettbaserte veiledninger, som «VFR-innflyging» og senest «Vinterflyging», gikk to GA-flygere fra Vestfold i gang.

Flyplassdrift og flyprosedyrer hånd i hånd
Kristoffersen gikk løs på moroa med å sette reglementet i et praktisk lys – da sett fra flyplassdriften på Jarlsberg.
Erik B. Lund tok så «controls» og tar oss gjennom motorstart og ut mot rullebanen. Han hadde svært mange praktiske tips og delte erfaringer vi alle kjenner oss igjen.
Slik som når motoren starter med høy RPM og blikket er ned på oljetrykket: da kan du skli uten at det merkes.
Løsning: sjekk underlaget du står på før boarding, og vurdere å starte opp med lav idle og blikket ut noen sekunder for å bekrefte at du står stille.

Taxe med skadetaksameteret på
Skal du innom fuelanlegget, så taxe LANGS og ikke direkte mot i tilfelle is eller bremsefeil.
Flyplassjefen Bjørn fylte godt på med råd og innspill sett som «bakkemannskap» og minner om å tenke sikring og brannsikkerhet:
-I heldigste fall kan 3-4 fly med motorvarmere på samme kurs knekke strømmen, mens det i verste fall kan det bli brann – enten elektrisk i hangaren eller fra motoren ved uheldig oppstart.
Thomas som tilsynets mann, skyter inn fra Bodø at «havarirapporter er viktige», noe Erik understøtter:
-Rapportering er viktig. Rettferdig læringskultur, påpeker han.
-Før hadde vi rapportene i papirutgave i klubben. Jeg savner de. Det var bra. Likevel er det nok best med dynamisk veiledere – slik at de kan leve og oppdateres, sier Thomas.

Quiz som parallell aktivitet
Under webinaret kunne man stille spørsmål og sende inn kommentarer.
Samtidig ble deltagerne oppfordret til å ta den uformelle quizen med flere aktuelle spørsmålstillinger i relasjon til kveldens tema. Hytten kunne holde opp en to kilos «Nødpakke» til en verdi av 2000 kroner som han selv i samråd med XXL i Bodø hadde satt sammen som en premie til en quizvinner.
Flymagasinet.no (FM) tok denne quizen på telefonen. Etter et par «go-arounds» landet vi på 75 prosent (vel og merke samtidig med fokus på webinaret….). Multitasking med andre ord.
Hytten informerte halvveis ut i programmet at nærmere 25 hadde gjort testen og at «dermed var kanskje lista litt høy». Men den skapte uansett en god rød tråd og var en samlende faktor.
Minst to flyhavarirapporter tok Erik frem. Her kunne man kanskje bruke mer fokus.
Overleve en vinternatt selv nær bebyggelsen
Skal du fly fra Notodden til Torp en vinterdag, kan selv en kontrollert nødlanding i terrenget være dødelig om du ikke er «rett kledd».

«PAKK OG KLE deg alltid for klima der du SKAL FLY».
-Minuttregelen er en tankevekker, maner Erik – som under webinaret hadde svært mange gode operative tips:
-For hvert min du flyr, tilsvarer det minst 1 times gange. Er du kledd for dette?
Thomas Hytten dukker opp på skjermen og viser ivrig frem sin nødpakke:
-For å tilfredsstille også sportsfly, er vekten holdt under to kilo. Her er det refleks og speil mat, kopp til å drikke vann (smelte snø), varme-poser («klemme-poser»), bag med «automatisk-oppvarming» cirka 100 grader), tennbriketter, fløyte og en kniv.
Men som han selv sier:
-Dette er dog bare en anbefaling – og du har kanskje dine favoritter.
Det ble også drøftet ulike webkameraløsninger. Windy og Luftambulansens HEMS-Wx. -Er dette tilgjengelig for alle? spurte noen tilhørere i chatten. Det sies at flere klubber har fått kontaktpersoner som kan gi tilgang.
Bjørn Kristoffersen fra Jarlsberg valgte å oppsummere sine innlegg med én kort setning:
-Sett ned farta! Han forklarer:

-Gjør planleggingen litt mer detaljert. Regn med et større tidsforbruk. Ha god tid, taxe sakte, hente mer informasjon enn vanlig – ja, og ta den telefonen til rett person. Sikkerheten er lik summen av alle tiltakene.
Stian avslutter med å si optimistisk at dette blir ikke siste gangen vi samles i flysikkerhetens navn.
Thomas Hytten var svært glad for de utrolige mange spørsmål og svar som kom inn i løpet av de to timene:
-Vi vil gjerne hatt tilbakemeldinger fra tilhørerne. Også i ettertid. Jeg er jo heldig som får lov til å jobbe med sikkerhet, sa et ydmyk og genuint oppriktig Luftfartstilsyn ved Hytten på denne måten, over at så mange deltok.
Idet webinaret går mot «engine cut-off», verket Hytten etter å trekke en quizvinner:
-Hele 114 deltok tilslutt i konkurransen, smilte han. Stian Kultorp i NLF fikk æren av å velge et tall, og dermed ble det fra Bodø plukket ut nr. 48 – Jon Henry Ørvik.
Han ringte inn under direktesendingen og vant hele nødpakken.
Svært vellykket webinar
Flymagasinet.no mener at det hele virket svært godt forberedt og man skulle nesten tro de fire ansvarlige hadde kjørt en generaløvelse på forhånd.
Terningkast 5 til dette arrangementet.
Og som en kuriositet; det hele ble avsluttet «ontime» og uten skader…
Sist oppdatert 02.02.21 kl. 1827.