50 prosent reduksjon i utslipp: Hybridelektrisk Cessna 337 Skymaster

Av Per Julius Helweg

Selskapet Ampaires hybridelektriske Cessna 337 Skymaster gjorde sin første testflyging i fjor.

Flygingen, som fant sted over Camarillo flyplass i California, markerte den første for et hybridfly av denne størrelsen. Cessna 337 Skymaster er en seks-seter som vanligvis drives av to 210 hestekrefter stempelmotorer på Avgas-fuel.

SJEF: Kevin Noertker er sjef for Ampaire. Foto: Ampaire.

Elektrisk og drivstoff i skjønn forening

Ampaire kaller maskinen nå Electric EEL, og har erstattet fremre stempelmotor med en 160-kilowatt (215 hestekrefter) elektrisk motor, og plassert en 300 hestekrefter kraftig Continental IO-550-stempelmotor bak. Batteriene er montert under skroget. Dette fører til lavere driftsutgifter og med betydelig reduserte klimagassutslipp.

Den elektriske motoren forventes å redusere fossilt drivstofforbruk med opptil 50 prosent. Flyselskapets hangar er dessuten utstyrt med en 208-volts 3-fase lader der batteriene lades mellom turene. 

Cessna 337 fløy første gang i 1961. Etter å ha bygget 2993 slike, stoppet produksjonen i 1982. Den er svært særegent med sin «normale» motor i nesen, men med tvillinghale der en «pusher» motor er montert bak kabinen.

Som pilot må du ha et Multi-Engine rating (MEL) -utsjekk, men skulle du «miste» en motor under flyging, har du ikke en såkalt Vmc (one-engine-out minimum controllable speed) og forholde deg til. Så lenge ikke motorene er side-om-side på vinger, vil det ikke bli noe yaw (vridning) til siden. Men stigeraten faller markant, dersom motorstopp.

MIX: Cessna 337 er en veldig original flymaskin tuftet på flere modeller. Foto: Ampaire.

-Litt Cessna 208 Caravan, litt Cessna 177 Cardinal – og litt Fairchild C-119 Flying Boxcar, sa en flyentusiast.

Den siste Cessna 337G i norske farger, LN-SAC – gikk fra Norge til Danmark i fjor, etter det Flymagasinet.no erfarer.

Grønnere drift i grønne omgivelser på Hawaii

-Den første flygingen med Ampaires elektriske passasjerfly er et stort skritt fremover for luftfarten, sa Deborah Flint, administrerende direktør i Los Angeles World Airports til AviationToday tidligere i år.

I oktober gjorde testteamet en to og en halvtimes flyging i 8500 fot. Inntil da hadde de testfløyet i over 30 timer med 100 prosent driftssikkerhet.

Nå er den på Hawaii der det forberedes til kommersiell ruteflyging på øygruppen.

Electric EEL fløy den første av disse, et 20-minutters hopp den 22. november. Fra Maui’s Kahului flyplass til Hana. Mokulele Airlines er blant de 15 operatørene som har signert intensjonsavtale for Ampaires hybridløsning. Dette gjøres for å teste og demonstrere at systemet er robust nok til å møte kravene til kommersiell drift, dog foreløpig uten passasjerer men kun med to mannskap. 

Hybrid bidrar til en raskere innfasing av elfly

Ampaire grunnlegger og administrerende direktør Kevin Noertker ønsker å transformere kommersiell luftfart med hybridelektriske fly som denne konverterte Cessna 337. Han sier til AOPA.org:

BATTERI: Cessnaen her over Hawaii med batteriboksen synlig under buken. Foto: Ampaire.

 -Vi følger den vellykkede veien til hybridelektriske biler som revolusjonerer bakketransport, ved å ta den modellen opp i luften. Ved å oppgradere nåværende fly med hybridelektrisk fremdrift kan vi raskere komme inn på markedet og dra nytte av eksisterende infrastruktur for fixed-wing flygning.

-Fremtiden for regionale flyselskaper er elektrisk, sa Stan Little som er administrerende direktør i Southern Airways i en pressemelding. Southern er et av de største regionalflyselskapene i USA og eier også Mokulele Airlines. 

Ampaire håper å til slutt skalere sitt hybrid-elektriske system til størrelser som passer for fly med 19 passasjerer, der DHC-6 Twin Otter kan være en mulig kandidat.

-Tenk deg at du i løpet av få år vil kunne kjøpe en billett til en flytur som er ren, stille og billig, sa Kevin Noertker, administrerende direktør i Ampaire. 

Til slutt opplyses det at Puerto Ricas regionale operatør, Vieques Air Link også vil være med på disse testene.

Alt i alt tydelige tegn på at også luftfarten er på vei inn i det grønne skiftet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s