Av Per Julius Helweg

Vel – vi blir jo aldri utlært som flygere. Heldigvis, kanskje.
Men forhåpentligvis lærte du nok til å glede deg til å ta turen! Her vil vi avslutte serien med noen gjestfrie invitasjoner til tre populære isbaner i Norge.

Som vi drøftet i del 1 av «Isbaner…», så er det ganske avgjørende hvordan du eller en annen måler isen. Husk å være helt sikker på at du måler hele tykkelsen. Mål flere hull og ikke minst sørge for at redskapet vitterlig går helt under isen. Ja, det går jo i din favør…

Da er det bare å fly – med turtips
Nå som isbaner forhåpentligvis fortoner seg som noe mer oppnåelige, så kan vi dele litt tips fra noen av leserne og flygere i miljøet.
Fra Slidrefjorden i Valdres er Arne Ivar Haugen gjestfri:
-Ja det er bare å bruke stripa her, det er et høyspent strekk over fjorden i vestenden, dette blir cirka 300 meter fra terskel når du lander fra vest. Stekket er ganske lavt over bakken (isen), cirka 7-8 meter. Men det er ikke vann under hvor stripa ligger. Vannet er regulert ned på vinteren, så stripa ligger på bunnen.
Hans telefonnummer er 974 13 560 – det er bare å ringe.

Innlandet kaller!
Fra Storsjøen rapporterer Rune Berg om fine forhold. Ettersom Femunden ikke er brøytet i år, kan Storsjøen være et flott alternativ. Her møtes både småfly og sportsfly i skjønn forening. Og er du i tillegg litt ekstra opptatt av biler og kjøretøy, vil brøytebilen kunne gi gode assosiasjoner til Reodor Felgen.

–Hva tenker du på, står det hver gang jeg er innom min egen side: Tenker jo på så mye, men nå tenker jeg på at den fine hobbyen jeg (og veldig mange andre) har, er «å se ned på andre» det vil si å komme seg opp i lufta og oppleve nærområdet fra fugleperspektiv.
Dette var det å høre fra Rune 12. februar. Og han har rett!
På finværsdagene i februar har de klubbflyet på Storsjøen, og mulighet for å tilby et begrenset antall «intro tur» for interesserte, og som han understreker:
-Vi har ikke anledning til å fly kommersielt, men vil gjerne dele våre gleder med naboer rundt flystripa.
Storsjøen isbane ligger ved Strand brygge helt i nordenden av vannet. Elevasjon er 420 fot. Ring Rune 977 19 909 før du tar turen.

Til Oslo?
Vi avrunder nesten der vi startet i januar: Lilløykilen utenfor Oslo.
Selv om en nabo tidligere i vinter skrev et negativt leserbrev i lokalavisen, er det nær sagt kun positive blikk og kommentarer fra de mange naboene der Oslo lufthavn Fornebu lå før. Kilen er jo norsk flyhistorie på sitt ypperste og starten på Fornebu var jo nettopp flyginger til og fra isen her.
Også her – som i 1976 – var det en herlig mix av småfly, acrofly, sportsfly og veteranfly på glatta.

Det er Sven Andreas Østerhus (telefon 900 23 631) og Kilen sjøflyklubb som passer på Kilen ettersom det gjelder PPR. Det vil si; det er ikke en oppmerket isbane, men de som besøker den lander og tar av som sjøfly-prosedyrene. Det vil si primært inn fra vest (bane 07) og ut mot vest (bane 25).
Østerhus sier at det er markert en 450 meter lang bane på isen, men at snøforholdene på isen i praksis kan hindre deg om du ikke har ski montert. Dessuten ønsker ikke klubben at besøkende kommer i helgen, da det er svært mye folk i området. På hverdagene er du derimot velkommen.
Og ikke glem; selv om GA har sin plass i samfunnet, er det ikke alle som skjønner det. Så fly med vett og følg prosedyrene.