Fra Antonov i Syria til Diamond i Norge

Av Per Julius Helweg

I en usedvanlig streng vinterkulde står Abed og ser ut over Kjeller. Abed Alkhane Abo Salem. Hvordan i all verden havnet han i den mørke kulda i nord – og attpåtil i en flyklubb?

Det er issvuller, snødekt bane og frosne flymaskiner overalt. Men under den tjukke boblejakken skjuler det seg en varme og hjelpsomhet av de sjeldne.

Historien startet i varme og tørre Syria. Abed vokste opp der og allerede på videregående begynte han med flymekanikk. Men han var ganske usikker på hvorvidt dette var lurt:

-Jeg var usikker på om den utdanningen passet for meg, fordi det tar lang tid å studere etter videregående og jeg har ikke nok tålmodighet. Dessuten var det en liten sjanse for å få jobb innen flybransjen.

Likevel reiste han til Ukraina i 2007. Her studerte han til ingeniør.

Det var på Aircraft Systems Maintenance Flight Academy of Ukraina og State Flight Academy of National Aviation university i Kirovograd. Fly- og motorproduksjon, teknisk vedlikehold, feilsøking og reparasjoner. Dette gjorde han i årene 2007 til 2011.

-Min beundring for fly og store motorer, gjorde at jeg ble knyttet til dette yrket til tross for alle utfordringene, sier han til Flymagasinet.no og berømmer Norge:

-Norge har et bra system når det gjelder elever i forskjellige aldere. Jeg var heldig som har fått en plass på en komplett ingeniør- og teknologiutdannelse ved Oslo Met (storbyuniversitetet).

Her fikk han godt kjennskap og papirer på flytypene Antonov (AN), Let (L) og Yakolev (YK); AN-24, AN-26, L-76, YK-42, Yk-40, L-410.

Han kom til Norge i 2016 og startet på Oslo Met. I fjor tok en av hans veiledere kontakt med en av de fire flyklubbene på Kjeller med følgende mulighet:

L410: Denne tsjekkisbygde Let 410 har Abed jobbet med. Foto: Ru.com

Abed kan jobbe som «hjelper» på flyplassen og bidra så langt det lar seg gjøre (i henhold til papirer og regler naturligvis), og på den måten både utvide sitt flytekniske nettverk, forsterke norskkunnskapene og ikke minst bidra.

Ingen kostnader. For flyklubben ble dette en vinn-vinn.

I dag bor han i Oslo med norsk kjæreste og jobber også på en annen flyplass; Maarud.

Samme dag som Abed starter, fikk han hendene fulle med å assistere flyskolen med å få flyene ut av hangaren på glattisen. Siden har det blitt flere oppgaver, og ikke minst et forbedret nettverk der flere allerede har tatt han med på akroturer. Dessverre for Abed står han klar til å kunne snart ta ut sine papirer på flyvedlikehold, men i en tid der luftfarten nærmest står på holding. Han forteller:

-I flyklubben praktiserer jeg noe av min utdannelse. Jeg lærer meg vedlikeholdssystemet, regelverk og papirarbeid. I Ukraina tar de for eksempel ikke HMS på alvor, men i Norge er HMS veldig viktig og høyt prioritert.

UNIVERSITETET: Det var her Abed styderte til flyingeniør. Foto: SfaNa

Dessuten sier han:

-Småfly er mye lettere enn de store flyene, og det å jobbe med småfly er veldig gøy. Miljøet på Kjeller-flyplassen er hyggelig og hjelpsomme. Jeg håper at folk ikke blir lei av mine spørsmål, sier han og smiler og avslutter:

-Ja, fordi jeg stiller mange spørsmål som gjelder fly og systemer.

Men også Abed gleder seg nå til varmere vårdager.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s