Elevbrev – fra lesing til landing – del 10

Av Thomas Fredriksen

De siste ukene har vært gråe, våte, og forblåste.

Det ser ikke mye bedre ut fremover heller. Men, før det var det to-tre uker med for det meste skyfritt, men veldig kaldt, vær. Og det holdt akkurat til at jeg fikk gjennomført både to solonavigasjonsturer, de siste leksjonene, og skolesjekken.

-Student Pilot LN-HOG

Så nå venter jeg bare på godt nok vær til skill test, og et fly som må få unnagjort sin årlige inspeksjon.

STEMNING: Godt humør i hangaren før flyging. Foto: Thomas Fredriksen.

«Flesland Tower, Student Pilot Lima November Hotel Oscar Golf», er et radiokall jeg ikke hadde regnet med å gjøre med det første.

Flesland er en «stor og skummel flyplass», allikevel fløy jeg dit for et par uker siden. Helt alene. Siste solonavigasjonsleksjon krevde at jeg gjorde en fullstop landing på to flyplasser i tillegg til den jeg startet fra. Samtidig må turen være på minimum 150 nautiske mil, og jeg trang også tre timer med solonavigasjon. Så min langnav-rute ble Karmøy-Sola-Flesland-Karmøy, med diverse omveier. En real sightseeingtur. 

Med unntak av en del turbulens mellom Sola og Flesland, gikk det helt strålende!

DI: En god walk-around (DI) er viktig. Foto: Privat

Jeg øvde litt i simulator MSFS2020 på forhånd, og det gjorde at jeg følte meg ganske mye bedre forberedt når jeg faktisk satt der i flyet – på en fremmed flyplass. Bergen kommune ønsket meg velkommen med et coronavarsel på SMS, så jeg tok ingen sjanser, holdt god avstand til alle andre fly. 

På en av de siste dagene med fint vær var det tid nok til en siste leksjon, på vei ned til Sola for å gjennomføre skolesjekken. 

Alene på flyplassen

Når vi hadde øvd nok på sakteflyging, krappe svinger, nødlandinger, og steilinger, satt vi nesa mot flyplassen for noen runder der. Og utrolig nok var vi helt alene på flyplassen, en luksus vi ikke er vant til der nede. Og så kom øyeblikket jeg gruet meg til hele uka – skolesjekken. Etter en kort liten pustepause var det ut i flyet igjen, for en flytur ut til Tau sammen med skolesjefen. Etter flere øvelser rundt omkring der, gikk turen tilbake til flyplassen, hvor vi lå i holding-pattern en halv evighet.

RUNWAY: Sola. Checklist complete. Foto: Thomas Thomas Fredriksen.

Plutselig var det mye trafikk, inkludert en C-130 Hercules som okkuperte rullebanen i fem – seks minutter.

Vi fikk til slutt slippe til, og jeg fikk gjort noen runder før vi ga oss. Og så var det gjort. Skolesjekken bestått, og en haug med papirarbeid unnagjort. Opplæringen er fullført, alle timekrav er unnagjort, all teori er bestått, og nå er det faktisk bare skill test igjen. Det har overhode ikke vært lett, det har vært utallige kanselleringer, og jeg har nesten hatt lyst til å bare gi opp.

-Heldigvis for sent å gi opp!

Men det har også vært veldig gøy, interessant, og utfordrende.

Og jeg har hatt en fantastisk instruktør. Jeg vet ennå ikke hvor lenge jeg må vente før jeg får gjennomført skill testen, da det er veldig mye som må klaffe, og både vær, åpningstider og gjenværende timer på flyet jobber mot meg nå. Men dette har gått en del raskere enn jeg hadde forventet, så da skal det vel gå helt fint å vente noen uker til. Nå er det heldigvis for sent å gi opp!

FLESLAND: Alene ombord og landing på selveste Bergen lufthavn. Foto: Privat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s