
Av Stefan S. Johansson
Sist trente vi touch-and-go på Torp under første del av VFR Natt-utsjekket.
Så etter landing var det bare å planlegge en ny tur, på to og en halv time. Til å begynne med gikk vi østover fra Torp mot BAMIX ved grensen. Allerede her var det litt snø i luften og «few» skyer i 6000 fot. Vi holdt 5000 fot.
Straks før BAMIX, for å ikke gå inn i svensk luftrom – svingte vi nordover mot DIDAX øst for Rakkestad. Her ble det plutselig en helt annen opplevelse enn å fly rundt de større byene. Nå ble det mer som å fly inn i et svart hull.
God kontakt med ATC
Heldigvis gikk det fortsatt å se tettstedene langt der borte, så det var ikke noe problem med navigeringen. Etter DIDAX fortsatte vi videre nordover til ARMEV nordvest for Kongsvinger for å svinge nordvest mot Hamar og Mesnali.

Litt sør for Mesnali valgt autopiloten å snu sørvest mot neste brytepunkt; IVNOL ved Reinsvoll. Vi fortsatte så videre mot ASPEP i Tyrifjorden. Her begynte været å bli litt skumlere. Heldigvis hadde jeg en instruktør med instrumentrating. Vi valgte derfor å klatre og gå over noen skyer. Ellers hadde jeg måttet snu og gå østover igjen. Vi ba om å få klatre til 8000 fot på grunn av vær og Oslo Approach innvilget dette med en gang.
Det er jo veldig lite trafikk nå for tiden.

Allerede når vi kom til 6000 fot så vi at vi at skyene ikke lenger var et problem og ba om stoppe klatringen og fortsette på 6000 fot. Det var selvfølgelig ikke noe problem. Vi kom så til ASPEP og svingte nordøst mot Gardermoen.
Jeg forventet meg at Oslo Approach skulle gi oss en «descent». Men når vi begynte å nærme oss Råsjøen og ikke hadde hørt noe fra approach, kalte jeg opp for å begjære å få synke til 3000 fot. Her var jeg litt bekymret for om jeg skulle bli klarert til en lavere høyde enn jeg ønsket å fly. Gardermoen CTR strekker seg bare opp til 2500 fot, noe som føles veldig lavt når man kommer inn fra øst i mørket. Dette viste seg heldigvis ikke å være et problem, da jeg fikk klarering å entre kontrollsonen uten noen høydeklarering.
Rullebanen sees dårlig på tvers
- «LN-FTM, cleared to enter control zone via Råsjøen and Nannestad, expect runway 01 left»

-Fint, tenkte jeg. Men her viste det seg å være en stor forskjell mellom å fly til Gardermoen i virkeligheten og i simulatoren.
I simulatoren er det veldig enkelt å se rullebanen, men i virkeligheten så ser man ikke rullebanelysen før man nesten er helt i linje med rullebaneretningen. Man skulle tro at Norges største flyplass var enkel å se fra luften, men sannheten er at den er vanskeligere å se enn andre flyplasser.
- «L-TM, runway 01 left, cleared to land»
«Taxi-lights on» og landing checklist complete. Nå var det bare å få dette fartøyet ned på bakken. En grei landing, etter to og en halv times flyging.
- «L-TM, left on Charlie 1 and Charlie to parking»
Her oppdaget jeg de virkelige fordelene med å ha flydd mye simulator. Det var veldige enkelt å finne fram på Gardermoen da jeg hadde «vært der» mange ganger før i simulatoren. Men man må også være observant. Til tross for at mange simulatorer er veldig nøyaktige og reflekterer virkeligheten godt, så må man sjekke at ting er riktig. Det er fartøyssjefens ansvar.
Her holder det ikke med å si at «i simulatoren var det jo sånn».

Nightstop på OSL
Etter landing klokken 23.02 så hadde jeg logget fire timer og fem minutter nattflyging. Så det var fortsatt 55 minutter igjen. Men vi hadde en plan. Problemet med planen var at alminnelig tussmørke begynte 07.25, og da er det ikke lenger natt etter flygereglene. På Kjeller kan vi dessuten ikke lande før klokken 08.00.
Derfor ble planen at vi tar av fra Gardermoen senest 06.30.
Vi parkerte flyet og gikk så til fots tjuefem minutter til Clarion Hotel & Congress Oslo Airport, hvor vi tilbragte natten. Det var en kort natt fordi alarmen var satt på klokken 04.45. Vi skulle møtes i resepsjonen en halvtime senere, så vi hadde god nok tid for å kunne bli sluppet inn på flyplassområdet for å så kunne ta av senest 06.30.
Etter inspeksjon av flyet så begjærte vi clearance og oppstart. Vi ble klarert ut av kontrollsonen via Nannestad og Råsjøen og anmodet om å kontakte tårnet for taxeklarering. Etter gjennomgang av sjekklister kontaktet vi tårnet og fikk klarering til å rulle.

- «LN-FTM taxi charlie, hold short of GA terminal»
Rett før vi rullet forbi GA-terminalen fikk vi klarering å takse til holding point Charlie 1, så vår plan var å gjøre runup der. Rett før vi kom til holding point Charlie 1 hører vi «L-TM, runway 01 left, line up and wait». Run-up i en DA40 NG går normalt ganske så fort, men ettersom det var relativt kalt ute så hadde vi en girbokstemperatur på 32 grader. Vi må ha minimum 35 grader for å kjøre ECU-test (helst nærmere 40 grader), så vi melder selvfølgelig at vi ikke er ferdig med runup.
-..det er ingen på vei inn
Det vi da får høre er noe som sannsynligvis ikke er så vanlig på flyplasser av denne størrelsen:
- «L-TM, det er ikke noe problem. Dere kan gjøre den på rullebanen, det er ingen på vei inn. Runway 01 left, left turn, cleared for takeoff»
- «Roger, cleared for takeoff, L-TM»
Etter noen minutter (noe som føltes som timer) med varmkjøring og runup på rullebanen så var vi endelig klare:
- «L-TM rolling 01 left, left turn»
Vår plan fra Gardermoen var å fly ned til airwork area Foxtrot, for å gjøre airworkdelene av utdanningsprogrammet. Så innlevert plan var fra ENGM til ELVOM, som ligger inne i Foxtrot, fly der for airwork – for å så lande på Kjeller i morgensolen klokken 08.00.

Rett etter takeoff kaller tårnet oss opp:
- «L-TM, hvis dere ønsker kan dere gå direkte sørover»
Vi er ikke vanskelige, så vi takker selvfølgelig ja til det. Det gir oss også en mulighet til å fly ganske rett over flyplassen, noe som ikke er så vanlig på 1000-1500 fot. Vi setter kursen sørover initialt mot Kjeller og deretter airwork area Foxtrot.
Vakre Oslo i vinternatt
Etter litt airwork med slow flights, stall, nødprosedyrer og svinger i forskjellige vinkler, er vi ferdig med programmet for nattflyvningsrettigheten. Men vi har fortsatt tid igjen før vi har lov til å lande på Kjeller.
Heldigvis så er det veldig lite trafikk i Oslo TMA og vi får dermed «frie tøyler» fra Oslo Approach å fly hvor enn vi ønsker. Vi valgte derfor å fly litt sightseeing rett over byen (over R102) for å så ta en tur sørover langs vestsiden av Oslofjorden, tilbake opp langs Nesodden for å så gå mot Kjeller. Her ble det mye snakking på radioen som vanligvis ikke er innenfor. Det merkes at det er unormale forhold.

Klokken 07.55 begynner vi så å nærme oss Kjeller. Når vi kaller opp, får vi svar fra «sweeper» som er på rullebanen. Vi melder at vi er på vei inn for landing og han tilbyr seg å vente i banenden 12, så vi kan lande. Klokken 08.00 setter vi hjulene i bakken for å så takse til flyklubben.
Etter en intensiv kveld, natt og morgen med over seks timer i loggboken så har vi kun litt papirarbeid igjen.