Planlegg sommerens langtur – del 1

NY SERIE I 6 DELER

Av Per Julius Helweg

Finn inspirasjon – få læring – fly ferieturen

Lengter du etter grønt gress og havblå himmel? Det gjør vel alle.

Men du som PPL-pilot lengter vel også kanskje etter en tur som går lenger enn landingsrunden. En reise som gir deg masse læring, helt nye opplevelser og minner for livet. Visste du at om du strekker ut den flytiden du logger på 7 landingsrunder, vil du kunne komme fra Calais i Frankrike inn til London i England.

Du rynker kanskje på nesen og kjenner det rykke i munnbindet når vi har utlandet som mål i disse pandemitider. Til det er det å si;

Vaksine mot pandemi gjør oss optimistiske

Per denne uken er over en halv million nordmenn vaksinert med sin første av to doser. England er det landet i Europa med best vaksinefart. Folkehelseinstituttet (FHI) mener vi meg god samvittighet kan planlegge en mer normal sommer fra mai.

Har du tilgang til et småfly kan du fly nonstop over Nordsjøen (fra Vestlandet) til Storbritannia og deretter inn i England uten å mellomlande i andre land, om det er ønskelig.

PERFEKT: Andrewsfield er et perfekt utgangspunkt for London-tur. Foto: Andrewsfield.com

England er i tillegg kanskje Europas hyggeligste og mest varierte GA-land, om vi summerer gjestfrihet, landskap og ikke minst alt det spennende flyentusiaster kan oppleve.

Hvordan er serien om langtur lagt opp?

Det kommer 6 deler frem mot påske i Flymagasinet.no. Til hver del sender enkelte lesere inn sine spørsmål, som blir besvart med eksempler og løsninger.

Flyferien vil planlegges VFR med en Cessna 182 med to voksne og to barn i 10-13-årsalderen. Vi bruker to lette ryggsekker med til sammen 15 kilo bagasje pluss litt småting (livvest, kamera, iPad og flyutstyr).

En Cessna 182 bruker normalt 40 – 50 liter drivstoff i timen. Den ene piloten er VFR-sertifisert.

I første del drøfter vi hvordan i det hele tatt eniges om å bruke småflyet som transportmiddel. Hvem skal være med? Og hva slags reiseopplevelser jakter du og dere på.

Nummer 1 – Kan drømmen realiseres?

Først og fremst, kan det bare slås fast:

Flyferie VFR er litt som bilferie: man følger vær og vind, samtidig som hele opplevelsen fremstår som et lite eventyr.

Vi har valgt en «familieferie» som er noe tryggere enn en vennetur, ettersom familien kjenner hverandre godt og ofte har felles mål. Dessuten er mest sannsynlig familien noe kjent med småflyet allerede gjennom en eller annen kort tur.

Alt annet enn en familietur, kan være mer krevende. Du må nok forklare litt mer – vise til andres historier og det er en sjanse for at det blir flere divergerende ønsker. 

FLYFERIE: Et forslag til en flott VFR-tur i sommer.

Skal vi ha noen mål – eller skal vi være helt åpne?

Han man lyst til å planlegge å ligge på et sted flere dager – eller hoppe rundt hver dag?

Været er selvsagt den viktigste faktoren – den må vi uansett være kjent med. Velger du for eksempel en Nord-Norge-ferie, er sjansen for væroverraskelser større enn om du flyr sydover til flate Sverige, Danmark og Benelux-landene.

England er en interessant joker, i og med at de gjerne får fuktig og dårlig vær først (inn fra Atlanteren).

Hva vil dere oppleve?

Spør alltid barna først! Så partneren din. Husk at du som piloten vil jo få svært mye opplevelser av egen hobby.

En 10-14 dagers ferie bør gi plass til at alle får sine ønsker oppfylt.

Dersom ønsket for alle ombord kun er å slappe av og ligge på ett sted, kan egentlig Danmark være et suverent sted i seg selv. Men om man vil kombinere dette med å fly litt videre – se nye steder og være på farten, tror jeg vårt Englands-forsøk her er godt.

Men definere behovet for opplevelser.

SAND: Flere steder i Vest-Skottland kan dette gjøres! Foto: adventure52.com

Et av de første stoppene bør være barnevennlige, ettersom disse «krever» mest og trenger noen mål. Om turen fra Norge går over til Storbritannia før dere tar første overnatting, ville jeg funnet noe de kan glede seg til nær flyplassen; det vil si Aberdeen i vårt eksempel.

Aberdeen har noen spennende og frodige parker der barna kan boltre seg etter Nordsjøkryssingen, eller dere kan trekke ut til de flotte strendene. En fin måte å planlegge overnattingen på, er å:

-søk opp hoteller, barneaktiviteter og spisesteder i Google – sett i forhold til flyplassen. Avhengig av hva du ønsker prioritert (nærme flyet, barnevennlig eller byliv osv), kan du velge hvor dere vil overnatte.

NÆR: Flyplassen i Blackpool ligger nær byen og stranden. Foto: Placenorthwest.com

Når du smugkikker på telefonen og ser Blackpool-været neste dag ser bra ut, kan du friste de med «et av Europas beste barnebyer i morgen».

Da tror jeg ettermiddagen blir full av smil.

I neste del begynner vi på det praktiske med å planlegge denne spesifikke turen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s