Her kan du spare fuel-utgifter!

Av Per Julius Helweg

Her viser Flymagasinet.no Norges mest komplette fuel-guide! En unik liste som enkelt viser tilbud, priskategorier og ikke minst varsler om de ulike avgiftene.

I høst satt Flymagasinet.no søkelyset på hvor tungvint og nærmest hemmelig både fuelpriser og ikke minst avgiftsvelde er blant de ulike drivstoffselskapene i Norge. Det fikk vi mange reaksjoner på.

SPAR: Velg riktig leverandør – og ikke minst tanking. Foto: Per Julius Helweg.

Nå har vi fått flere spørsmål om vi ikke kan lage en praktisk «hvordan-unngå…» -liste slik at du som GA-pilot unngår uventede regninger i posten. Eller med andre ord – hvordan bruke minst mulig penger på drivstoffutgifter?

Vi snakker altså ikke her om powersetting eller om glattpolerte flykropper, men om infrastruktur og prissystemet på alle våre flyplasser.

I Norge er det Air BP og AFSN (Aviation Fueling Services Norway AS – eid av Shell) som samlet leverer fuel til over 50 flyplasser. Til sammenligning er det 19 flyplasser med Avgas.

I tillegg kommer 12 private og mindre flystriper med Avgas og fem av disse selger også Jet-fuel.

Her er listen over alle våre flyplasser med fuel:

Listene laget av Flymagasinet, med forbehold om feil og endringer. Kilde: AirBP, AFSN, Jeppesen og AIP.

Denne listen tolkes slik:

Fargekodene på flyplassene indikerer «verstingene» hva avgifter, priser og infrastruktur angår. Eks. Molde med høye avgifter og Tromsø med dårlig tilbud og attpåtil høye literpriser.

De flyplasser med SELVBETJENTE anlegg er å anbefale.

Vi vet det finnes flere små flystriper med fuel gjennom flyklubben enn dette, men det er mer basert på lokal avtale (eksempel Lunde og Klanten er slike). Dette kan være alt fra mindre selvbetjente anlegg til annen tanking.

Ut i fra listen til Flymagasinet.no, ser man at AirBP så og si uten unntak er den rimeligste fuelen i Norge. Det varierer fra hele fire kroners forskjell i deres favør i Tromsø og Bodø – til én krone i Stavanger og Bergen.

INGEN: Lite om noe fuel-informasjon selv i SkyDemon. Foto: Ove Yttergård.

Går du inn i alle de tre listene for de to selskapene, finner vi Sandefjord Torp som prisvinner! Fyller du her på det selvbetjente anlegget på GA-plattingen, får du én liter Jet-A1 til «kun» 10,34 kroner (mars) eller én liter Avgas til «kun» 18.89 kroner.

Men ikke finn på å kalle opp tårnet og «requeste fuel» der det finnes selvbetjente anlegg, da kommer bilen og de skal ha nesten 700 kroner i «hook-up» avgift, som du ser på listen. Spør heller om «request taxi instructions to the fuel-pump».

Husk denne sjekklisten!

  • skaff deg fuel-carnet betalingskort allerede i dag til både AirBP og AFSN* via disse linkene; https://www.bp.com/en/global/air-bp/contact-us/sterling-card-application.html#/home og https://www.afsn.no/contact/.
  • her finner du prisene til de to leverandørene; AirBP og AFSN https://www.afsn.no/nb/priser/.
  • noen flyplasser må du avtale fuel på forhånd, men dette finner du normalt ut i kartverk som Jeppesen og AIP. Eller så spør du når du ringer for å høre om rullebaneforholdene
  • står du på en flyplass der listen viser at de begge leverer fuel, så gå på nettsiden eller bruk denne listen til å velge de billigste (bruk det carnet som tilhører den billigste)
  • skal du fly til utlandet, ikke glem å fortelle dette til sjåfør som eventuelt fyller, skaffe kvittering eller etter turen, kontakte leverandøren med bilde av loggbok slik at du kan få refunderte momsen

*AFSN tar ikke lenger andre betalingskort enn sitt carnet (altså ikke kredittkort eller bankkort).

SKIEN: På Geiteryggen har de selvbetjent fuel til normal pris – og hyggelig folk. Foto: Per Julius Helweg

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s