Planlegg sommerens langtur – del 5

SLIK VILLE JEG UTFØRE FØRSTE DEL AV TUREN

Av Per Julius Helweg

I en serie på fire deler har vi drøftet hvordan gå fra drøm til planlegging av en (for noen) lang utenlandstur som egen flykaptein.

Nå avslutter vi med å «fly» første leggen, kanskje den du er mest spent på: over Nordsjøen.

Hvordan utnytte mellomlandingen på Sola?

Så tenk deg at du nå har fløyet fra din hjembase over til Stavanger flyplass Sola. Du har parkert ved feltet «apron 13» like ved flyklubben.

Som vi tok for oss i del x, koster Jet-A1 fueling på Sola nesten 700 kroner bare i avgifter for å dyppe pistolen ned i tanken. Se https://flymagasinet.com/2021/03/12/her-kan-du-spare-fuel-utgifter/. Så hadde du fløyet en maskin med jet-fuel, kunne Bergen være et alternativ uten avgifter. Men turen over havet tar 15 minutter lenger.

Nå skal vi ha Avgas, og den er relativt rimelig og uten ekstra avgifter på Sola. Du kan taxe rett bort til tankanlegget helt i nordenden av apron 13 – vis-a-vis rullebane 18.

SOLA: Norske AIP viser godt GA-området og fueltanken (rød) på Sola. Ill: AIP.

Dette blir jo en mellomlanding der hele familien må være inne på flyplassen – rettere sagt i nærheten av flyet. På forhånd har du googlet litt og kanskje ringt flyklubben Sola FK (SFK) og fått litt gode tips. Til Flymagasinet sier i allefall Stein Olaussen i SFK:

-Dersom pilot og passasjerer trenger å tømme sine tanker så har vi wc i klubblokalet. Det er stort sett folk som kan slippe dere inn hvis ikke dere har multisite kort. Vi har også godt utvalg av tursnacks som kan betales med Vipps.

På Sola bør følgende være sjekklisten:

  • Nok drivstoff? Husket du kvittering med tanke på refusjon av moms?
  • Spise et lett måltid eller matpakke, og gjør personlig de-fueling. Anbefaler alltid et lite glass eller flaske som kan brukes «In emergdency».
  • Ta på redningsvester før ombordstigning

Klart for takeoff til Skotland

Sjekk siste vær for Aberdeen og ikke minst få en så nøyaktig høydevind som mulig. Er det lite motvind og greie værforhold, er det bare å kose seg.

Skulle du derimot ha overskyet, sterk motvind eller andre værutfordringer, husk at du kan ta en telefon til for eksempel Avinors flykontroll (Polaris) på Sola og spørre om de har et fly eller helikopter på ruten som med en Pirep kan bekrefte været.

POLARIS: Her fra Sola sin kontrollsentral følger de deg over Nordsjøen. Foto: Per Julius Helweg

Dette kan du også gjøre over radio etter du har tatt av.

Med et godt og så oppdatert vær som mulig «på kneet», er det bare å fyre opp og «request right turn direct KLONN» (waypoint på grensen).

Forhåpentligvis har du valgt en så stor høyde som mulig, selvsagt med vinden tatt i betraktning. Den øker jo med høyden.

Vel ute over sjøen kan du gi oppgaver til din «co-pilot»; -Se etter de nærmeste båtene og oljeplattformene. Om det skulle skje noe, så vet du hvor vi setter kurs.

Når du nærmer deg KLONN, får du frekvensen til Scottish Control. Nå begynner det å lukte ferie…

SMÅFLY: Nederst sees en Piper ut fra Sola i FL080 og 140 knop med kurs Scotland på radaren til Polaris. Foto: Per Julius Helweg

Ta en god gjennomgang av fuel- og tidsforbruk på KLONN. Hvor mye har du brukt? Hvilken power har du? Gikk det så mye tid som planlagt?

Har du to radiobokser bør du lytte etter ATIS fra Aberdeen. Om ingen dekning, kan du spørre ATC om «..request actual weather Aberdeen». Det er alltid lurt å spørre selv om det nærmest er CAVOK.

Ja, vær PÅ.

Scottish vil nok mest sannsynlig si «Good afternoon LN-XXX, radar-identified at KLONN, no known traffic at FL075».

SCOTTISH: Og på den andre siden står skottene klare til å følge deg inn. Foto: NATS

Aberdeen Dyce flyplass har en liten TMA, så du vil måtte si til Scottish at du vil starte nedstigning.

Ta frem Dyce-kartene og planlegg innflyging etter vindretningen: hvilke rapporteringspunkt kan du regne med å få, og ikke minst; hvordan kunne se flyplassen når du nærmer deg.

Uforutsette ting

Det er likeså godt å regne med at du får en overraskelse eller to etter å kommet i luften. Tenk alltid enkelt:

-Jeg har fuel for 5 timer og selv med mer motvind enn idag skal det ikke ta mer enn 3:30 timer

Da er den «checked».

-Jeg må fly direkte Aberdeen – enten via GPS eller på «DR» (dead reckoning) ved å holde kurs kompensert for vind og fly rett kurs. Da kommer du før eller siden til den skotske kysten. Men kommer du 30 nautiske mil eller lenger nord av kurs kan du ende med å ikke nå land før et stykke innover bukten Morray Firth.

SCT: Selv Scattered kan se ut som Overcast. Foto: Per Julius Helweg

Så pass kursen din hele veien.

-Jeg vet at det skal være Scattered 045 i Aberdeen (og på Sola kun Few 040). Det vil si noe mer skydekket utover turen. Uansett er dette trygt.

Men halvveis kan du spørre ATC om en «request a actual weather for EGPD». De lages normalt 20 minutter over hver hele time. Husk også at jo lavere du ligger on-top eller høyere under skydekker, desto verre virker det. En stor «Few-sky» som hindrer utsyn fremover kan virke som et helt «Broken» teppe.

-Jeg vet at det sitter flygeldere på hver side av havet som både har VHF og radar, men vil jeg ha dekning hele turen?

Jo høyere jo bedre dekning. Spør alltid om neste frekvens dersom du tror du kan «miste» kontakten. Uansett ha klar frekvensene for TMA og flyplassen du skal til. Det er ikke noe krav til etablert kontakt med et land før grensekryssing; kun kontrollert luftrom.

VALG: Valgets kval – planlegge via-via eller direkte? Ill. AIP/SkyDemon

Mange VFR-flygere «frykter» nok ofte utfordringen med å nærme seg en ny plass; hvor er VFR-rapporteringspunktene her? Nytt terreng og nye navn. Husk at litt av fordelen med å være turist er at du normalt enten slipper å oppføre deg som en lokal helt eller at du selv spør om å fly «request to fly direct landingpattern..».

Det samme gjelder ut igjen. Spør om «...after departure, request direct on course destination«. Får du ja, innebærer dette at du kan svinge rett mot destinasjonen eller et punkt et godt stykke nedover ruten og slipper bruke energi på å tråkle deg ut via lokale punkter.

Ankomst utlandet er utrolig gøy

Det er nå du vil kjenne den ultimate følelsen av å ha flysertifiakt. Du har fløyet fra et land til et annet.

Ettersom du vitterlig flyr VFR vil du se kysten av Skottland alt fra xx nautiske mil ute til i verste fall fem nautiske.

Nå er det bare å pakke!

Samtidig med denne serien, varsles det at England begynner å gjennåpne i mai og Europa er på vei. Det er ikke noe grunn til pesimissme lenger.

Så det er opp til deg å benytte ditt LAPL eller PPL maksimalt og samtidig gi familie eller venner en opplevelse for livet.

Likevel kan du selvfølgelig sumke dypt ned i en sofa og se flyfilmer på en skjerm. Ja, du kan til og med «fly» selv med en flysimulator på PC. Gikk du glipp av noe kan du likeså godt spole tilbake og se det på ny.

Ja, for rekorder skaper du ikke hjemme i den dype sofaen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s