NÅ BLIR DET FLIGHT-PLANNING!
Av Per Julius Helweg



Vi har nå booket eller avtalt flymaskin, du har lagt opp en passe lengde på turen – og familien gleder seg til Englandsreisen med eget fly!
Men da melder spørsmålet seg:
-Bør jeg ha en alternativ rute?
Helt klart ja.
Både en alternativ rute til destinasjonen – men også en alternativ tur. Kall det en alternativ ferie…
Pilot (Bodø): Anbefaler du å fly kysten ned mot Europa over Danmark eller via Svenskekysten ?
Svar: Lag begge rutene. Grått fuktig sørvestlig vær i Norge kan innebære at Sveriges innenlandsklima er penere. Tegn opp en rute coastwice (kysten) til Bergen og Kristiansand avhengig hvor du tenker å krysse over til Europa. Alternativet kan gå mer Gøteborg – København – Amsterdam – England.
Selv om de to rutene fra et tenkt samme sted i Sør-Norge til Sør-England på det meste blir 500 nautiske mil unna, så blir bare Sverige-turen tjue minutter lenger (0-vind).
-Bør jeg ha en alternativ reiseplan?
Ja, jeg pleier ofte å planlegge et par turer i andre himmelretninger.

Den dagen reisen skal starte, er det i alle fall for familien leit om det skinner sol i Norge mens det er lavtrykk over hele Storbritannia.
Tegn en tur over til Sverige og Gotland. Pippi Langstrømpe-øya som byr på masse for både store og små. Sverige er flatt og føles kanskje «tryggere» for en uerfaren VFR-flygere.
Hotell og slikt kan du heller ta mer på sparket, dersom den turen blir løsningen.
Kommer kvelden før dagen og det ser shitty ut med Nordsjøen i en dag eller lenger fremover, så kan du plukke opp en flygeplan du allerede har laget hvor det nå er fint vær.
Stavanger – Aberdeen
Vi tar utgangspunkt fra Stavanger Sola flyplass. Uansett hvor i Norge du starter ferieturen fra, vil det være nesten et must å stoppe i Stavanger, Haugesund eller Bergen før kryssingen over.
Sola er et perfekt bokstavelig talt springbrett for Storbritannia og Skottland. Ett hopp som tar litt under tre timer med en 120-knops-maskin. Men springbrettet må ha fuel og være en tollflyplass.
Aberdeen har tre-fire plasser bare ti minutters flyging videre nord og syd – langs kysten. Dette er fine og lett tilgjengelige alternativer for deg skulle noe stenge Aberdeen (EGPD) mens du er på vei over.

Dette er en rute nærmest fri for hindringer. Blått hav så langt du ser. Og NEI; motoren har ingen andre lyder eller stopper lettere over bløtt underlag.
Du kan tegne korteste streken over til den andre siden. Her har Trygve Gran allerede tråkket opp løypa i 1914 da han krysset som førstemann over til Norge. Det gikk bra!
Lite å si om denne leggen, utenom at du må planlegge så stor høyde som mulig (9500 fot), og på avreisedagen eventuelt senke høyden dersom motvind.

Desto høyere desto bedre rekkevidde på radio, radardekning og du får lenger tid til å planlegge badingen. Så du må gjøre avveiningen: stor høyde med redusert bakkefart om motvind kontra bedre dekning og lenger glidedistanse.
Underveis vil du se både skip og oljeplattformer.
Dette er en legg som krever en gitt lengde og dermed må fuelen bli din begrensende faktor. Du må ha fuel for 3 timer i 0-vind for turen, samt reserver for minst 30 minutter. Jeg ville regnet ut om det går med fulle tanker.
Jeg anbefaler alltid å gjøre en beregning av ruten med en del motvind. Enten legg inn en fiktiv vind om mulig, eller beregne matematisk. På den måte sjekker du hvor sensitiv leggen er på vind.

Når det gjelder ATC, komme du til å sendes fra tårnkontrollen etter avgang til Approach (TMA). Et kvarter senere når du nærmer deg kanten av TMA; sendes du til Polaris Control. Denne frekvensen passer på offshore-trafikken til og fra plattformene og rutefly i stor høyde. Så her har du «gode venner på tråden».
Kommer du mot FIR-grensen til Skottland og mot formodning ikke får kontakt med ATC, så flyr du bare videre. Derfor er det viktig å ha enten spurt Polaris om frekvensen mens du snakker med Norge, eller har funnet frem frekvensen tidligere.

Et småfly vil normalt få kontakt i det minste halvveis mellom FIR og Skottland.
Worst case ankommer du TMA til Aberdeen og har den frekvensen forhåpentligvis klar og ber om «..VFR flightplan from Stavanger request to enter TMA for landing at Aberdeen».
Når du har landet på Dyce, ja så er du nærmest i et annet rike. Rik på GA-tradisjoner, service og gjestfrihet. Uten å nedsnakke Norge, så vil jeg påstå at England (inkludert Skottland) gir deg valuta for pengene.

Dersom Sola bare var en mellomlanding på vei ut av Norge, er det nok tid for å overnatte i Aberdeen. Og gled deg; det er en unik følelse av å sette igjen flyet på en utenlandsk flyplass og dra til hotellet. En sterk mestringsøvelse!
Aberdeen – Blackpool
Neste dag – eller uansett når du skal fortsette: nå er du innenlands og ting er enklere.
Likevel bør du levere en ATC flygeplan.
Men nå kan du begynne å kose deg – med flyging over vakre Skottland – «kun engelsk» radioprat – trivelige engelske på flyplassene. England har over 230 flyplasser publisert i Jeppesen, så her er det masser av plass.

Underveis langs kysten sør for Aberdeen og på land etter kryssing av sundet, ligger flere vakre slott. Så hvorfor ikke fly i 2000 fot til du er halvveis, før du stiger noe i takt med åsene som er oppe i 3000 fot.
Du vil også etter halvveis skifte til London Information som «har deg» helt til Irskesjøen og før du skifter til Blackpool.
Hele tiden har du muligheten til å enten holde kysten lenger om redusert sikt, eller å møte Irskesjøen tidligere. Kystrutene («coastwice») er ofte en løsning om det er disig eller du vet at bakken er ensformig og vanskelig å navigere 100 prosent etter.