1500 kilo flyhistorie i tett formasjon

AIRBORNE: LN-OKN hovertaxier ut mot rullebanen. Foto: Per Julius Helweg

Av Per Julius Helweg

En iskald dag utenfor hangaren til Helitrans AS på Kjeller utenfor Oslo. Dagen har vært fylt med smekre og stillegående småfly i kompositt. Så plutselig rettes alles oppmerksomhet mot lyden av en jetmotor som sakte spoler opp, før den tenner og tre svære rotorblader motvillig begynner å piske luft.

På et blunk er stillheten ødelagt av klappring og hvin. 

I cockpit smiler pilot Geir Thyness, som han særlig gjør de ti timene han og LN-OKN «er sammen». 

TV-SERIE: Skippy og helikopteret var barnas helt på 1960-tallet.

Selv etter mer enn 9000 flytimer i alskens helikoptertyper og med småfly- og jagerfly (veteran) erfaring, blir også han guttunge bare av lyden. 

Populær TV-serie startet drømmen

Interessen for helikopter grodde frem da han så TV-serien Skippy på TV. Der de fleste kanskje drømte om å være Sonny med kenguruen, var det nok Flight Ranger -jobben til faren som lokket Geir mest.

Riktignok var maskinen til naturreservatets oppsynsmann i serien av typen Bell 47.

Brumunddølen Geir Thyness med sin sindighet og erfaring fungerer i dag blant annet som kontrollant på helikopter for Luftfartstilsynet. 

LN-OKN er en Airbus Helicopters SE 3130 Alouette II – brukt av Vest-tysk Bundesgrenzscutz (grensepolitiet) til overvåking av grensen mellom gamle øst og Vest-Tyskland. Det var verdens første helikopter med jetmotor, så merkingen «F34» på tanken indikerer militær jet-fuel. 

Til media på Hamar forleden sa Geir:

-Jeg føler meg tryggere i dette helikopteret enn om jeg går langs en vei. Der nede vet man jo aldri hvem man møter. 

Tekniker Aage Larsen var primus motor for å få gjennom kjøpet i 2014. Helikopteret og fire kasser med reservedeler ble kjøpt på auksjon av det tyske forsvaret. Aage brukte to år på å skaffe dokumentasjon på status for alle delene samt godkjenning og ferdigstilling. Nå er den godkjent med så kalt Særskilt luftdyktighetsbevis.

-Ja, helikopter er jo egentlig en haug med deler i tett formasjon, sier mange litt ertende i flymiljøet.

GEIR: Med 9000 timer i helikopter vet han hva han driver med. Foto: Per Julius Helweg

-Til slutt kunne Luftfartstilsynet godkjenne maskinen og gi kallesignal LN-OKN. Instruktører fra Frankrike kom til Norge og Kjeller slik at jomfruturen kunne gjøres, sier Geir, som innrømmer at det ikke er noe annet enn en genuin flyinteresse som driver han.

Geir er Accountable Manager i Helitrans der han innimellom også flyr en rekke splitter nye Airbus maskiner hjem fra Marseille. Da har faren på 88 år vært med og de har lagt inn et par stopp – blant annet i Moseldalen. 

Brumunddølingen flyr fra Kjeller

Etter å eid den alene i tre år, er det nå kommet to nye andelseiere inn. Til daglig står vidunderet i hangaren på Kjeller. 

I alt 1300 slik er bygget i tiden 1956 – 1971. Verken norske myndigheter eller Politi benyttet disse, noe det svenske luftforsvaret gjorde.  

Maskinen bruker gjerne to – tre minutter på tomgang før de løfter collektiven og letter. I motsetning til andre helikoptre, er det ikke prosent torque som er det avgjørende for når han kan fly, men bladvinkelen (maks 14 grader).

Så flyr de ut. Men denne gangen uten uniform eller våpen – og ikke speider de etter Øst-tyske avhoppere heller. Bare en fredelig treningstur høyt over de farlige veiene.

Maskinen er ikke god for mer en 95 knop, men med så mye utsikt gir det i det minste en god nok fartsfølelse.

Når Alouetten forsvinner borte ved E6, er det igjen lyden fra bilen som overtar. Vi merker kulda komme tilbake.

-Rart, den glemte vi der vi stod og nøt synet og lyden, gitt!

NYTT: Nye og gamle arbeidshester nese-mot-nese på Kjeller. Foto: Per Julius Helweg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s