Da norske Tor møtte Prince Philip

TO PILOTER MØTES

Av Per Julius Helweg

For tusen år siden ankom vikingen Tor England i skip. Det ble bråk. Men når Tor Richvoldsen fra en norsk flyklubb ankom, ble det smil og flyprat.

PRINSEN: Fartøysjef Tor på LN-PAL møter Prinse Phillip. Foto: Dawn To Dusk

For noen dager siden ble den 99 år gamle prins og hertug av Edinburgh, Philip – stedt til hvile. For de som har fulgt serien The Crown ble det kjent at han ved siden av å stå sin kone Dronning Elisabeth nær, også var en aktiv pilot, primært i Royal Navy.

Prinsen var overdommer i flykonkurranse

Men færre vet at han var den øverste beskytter av den ærverdige flykonkurransen «Dawn to Dusk».

Dette er en konkurranse som nå på det 58 året nærmest kun har én regel: fly en hvilken som helst flymaskin lengst mulig mellom soloppgang og solnedgang samtidig som turen skal settes i et originalt og helst prisverdig lys.

De siste årene har ikke Norge så vidt Flymagasinet.no kjenner til hatt deltagere, men den nordmann som flest ganger har deltatt, er flygeren Tor Richvoldsen fra Oslo.

Dawn To Dusk kan du melde deg på og levere inn en plan for turen. Når du så starter på ruten din og enten selv eller med en co-pilot begynner loggføring og tar bilder, så er også innslaget ditt offisielt i gang. Bryter du her, kan du ikke gjøre turen om igjen det året.

FLYKLUBB: LN-PAL var verktøyet som satt Richvoldsen i kontakt med prinsen. Foto: Per Julius Helweg

Richvoldsen brukte flymaskiner i Oslo flyveklubb fra Fornebu og senere Kjeller til sine spennende innslag. Blant disse var kopi av Trygve Grans kryssing av Nordsjøen, Biggles fotspor og ikke minst Tordenskiold til Narvik.

Men da han fikk overlevert «Duke of Edinburgh Trophy» (Prince Phillips) i 2002 var det etter en dagstur over de flotteste stavkirkene i Sør-Norge og tok bilder fra luften foruten å beskrive kirkene. Hele loggen ble innbundet mellom to treplater – beiset med stavkirkebeis. Flyet var en Piper PA-28 Warrior LN-PAL.

Tor er i dag en voksen mann, men selv med et over 60 år gammelt og gyldig PPL-A-sertifikat, er han like entusiastisk. Når Flymagasinet spør om møtet med den engelske prinsen, så strømmer minnene på:

-Nei, han tok ikke med kona…

Tor Richvoldsen

-Jeg husker han kom bort til meg og min flygerkompis Erik Brynhildsen og spurte om mitt yrke, ettersom han forstod at de fleste var GA-flygere. Jeg sa jeg var journalist, hvorpå han utbrøt med latter: «Jeg håper ikke det er tabloidpressen»!

Det skulle bli hele tre møter, stort sett over middager i forbindelse med prisutdelinger.

PILOT: Phillip her etter første solo på RAF White Waltham flyplass i Berkshire i England i 1953. Foto: Getty Images

Prinsen var også med i Tiger Club (Tiger Moth-flyene), en flymaskin Richvoldsen har stor kjærlighet for. Men på spørsmål om han traff verdens mest berømte nålevende kvinne, Dronning Elisabeth, svarer nordmann med et smil:

-Nei, han tok ikke med kona.

Prinsen var kjent som pilot på de fleste flytyper etter å ha fløyet aktivt fra 1953 til 1997. Hele 60 flytyper har han logget mer eller mindre offisielt; fra Slingsby Eagle og Capstan seilfly til DC-10 og Concorde. Omtrent 6000 flytimer.

I løpet av de årene omkom tragisk nok hans favorittsøster – som var livredd for å fly – i en flyulykke i Belgia i 1937.

“I can safely fly with my eyes closed…I feel much safer knowing that there’s fewer planes in the air than there are cars on the road “

Prince Phillip da han sluttet å fly

Men det var uansett tryggere i kongeriket Storbritannia uten vikingen Tor. Altså ikke vår Tor Richvoldsen. Han er bare en fredelig pilot med sans for konkurranser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s