Farris TMA i godt service-humør

FULL FART FOR FLYGELEDERNE

Av Per Julius Helweg

-Lima Lima Mike traffic 2 o`clock two miles, low.

-Pilot Four Charlie contact Notodden 118,8 – ha en riktig god helg!

-Det er bare ett fly i circuit på Geiteryggen nå, men han snakker du nok med senere.

-Kilo Zulu, perfect, and you ll get the clearance when approaching later..

FARRIS: Radaren som seg deg i Farris – her pekes det på Larvik. Foto: Per Julius Helweg

De to siste helgene har det nærmest kokt oppe i luftrommet over Viken og Telemark. Godt vær tross frisk vind har ført småflyene på vingene. Enten trening, sightseeing eller turer ut av landsdelen.

Terningkast 6 til ATC sist helg

Farris Approach er kallenavnet på flygelederen som sitter i kontrollsentralen på Røyken i Asker og som passer luftrommet over hele Oslofjorden samt innover mot Notodden. I disse pandemitider med svært lite trafikk i luftrommet til Gardermoen, Flesland og Værnes, har ikke Farris hatt noe nedgang. Heller tvert imot.

Selv om Farris kan deles i to ved behov og har én sektor øst for fjorden og én i vest, har den ofte vært slått sammen og bemannet av kun én flygeleder.

Men da er det fascinerende å ha headset 3500 fot over fjorden og høre hvordan flygelederen ikke bare er flink, men tydeligvis også liker å gi service og klareringer. Dette med en en opplevelse kort tid tilbake da kollegaene på Kjevik TMA ikke var fult så fleksible:

-Lima Alfa Golf, Kjevik sier de ikke har tid til deg… – so stay out of controlled airspace and squawk…

HORTEN: «Sild i Tønne» er ofte over Horten. Foto: Per Julius Helweg

Eget utsjekk for de på Farris

På kontrollsentralen til Avinor Flysikring AS sitter de som både betjener luftrommet over hele Østlandet samt TMA`et til Oslo (Gardermoen). Men «Farris-gjengen» i hjørnet må faktisk ha et eget utsjekk. Det er en liten men trivelig stab som sitter bak denne skjermen.

Noen av dem flyr også småfly på fritiden, men uansett har de bygget seg opp en god erfaring med å snakke med piloter samtidig som duringen av propellereren summer i bakgrunnen.

Dessuten må nok GA-miljøet medgi at vi er ganske forskjellig i vår fraseologi og stemmebruk i motsetning til de proffe ombord i Boeing og Airbus.

Flymagasinet.no erfarer også det at kontrollsentralen føler utfordringen med å aldri vite helt «hva de får». I motsetning til kollegaene i TMA med nær sagt kun IFR-trafikk, har Farris et «sild i tønne».

ARBEIDSPLASS: Her er plassen til de to som betjener luftrommet Farris. Foto: Per Julius Helweg

Når Flymagasinet.no landet hjemme denne lørdagen, summet fortsatt lyden av radiokommunikasjon i hodet helt hjem. Og denne gangen med et stort smil.

GA blir hørt, gitt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s