Flyging med Boeing 747 gav Penelope flyglede

Av Per Julius Helweg

På Kjeller klatrer en ung jente opp i cockpit på en Tecnam P2002.

Men det startet egentlig når hun kjente akselerasjonen på en Boeing 747 Jumbojet med kurs tropiske og spennende reisemål som ung.

DRØMMEN: Penelope Gårdeng (20) har tatt steget mot drømmen om å fly. Foto: Tom Andre Paltto.

– Jeg er den første som flyr i familien, men ikke den første med luftfartsbakgrunn. Jeg har tatt stor inspirasjon fra pappa som jobber i SAS Ground Handling.

Penelope Gårdeng er 20 år gammel og fra Blaker på Romerike.

Alltid drømt om å fly

-Akkurat nå er jeg godt i gang med PPL ved Oslo flyveklubb og ser på det som første steg mot flygedrømmen. Jeg har alltid hatt en stor interesse for luftfart, og har siden liten drømt om å jobbe med noe flyrelatert – enten det har vært på bakken som Ground Handling, eller i luften som pilot.

En del av gleden startet som sagt på ferieturer:

FM: Hvorfor ble du grepet av flyging?

-Fascinasjonen for fly startet da jeg var liten. Det var noe spesielt med å kjøre forbi Fredsstjernen på vei til Gardermoen, lukten av Jet-A1 når man steg ombord, og følelsen av å bli trykt tilbake i setet under take-off.

KURS: 20-åringen har stødig kurs mot PPL-sertifikatet. Foto: Tom Andre Paltto.

Interessen ble større for hver flytur

Penelope Gårdeng, 20

Hun forklarer:

-Familien min reiste utrolig mye da jeg var mindre, da vi har familie som bor spredt rundt omkring, noe som ga meg muligheten til å tilbringe masse tid ombord i fly. Jeg husker godt hvordan det var å være passasjer på en Boeing 747 for første gang, og hvor stas det var å fly KLM sin MD-11 over Atlanterhavet.

Interessen ble større for hver flytur, og hverdagen ble mer og mer preget av luftfart. I en av mine dagbøker fra barndommen, står det at drømmejobben er å jobbe på en flyplass – og da var jeg syv år.

Lærer å fly i disse dager

Penelope ble med om bord i et småfly for første gang i 2019:

TRIGGER: Jumbojet ut fra London trigget Penelope. Foto: Per Julius Helweg

-Da satte jeg meg inn i klubbens Tecnam for første gang, og fikk endelig kjenne på den etterlengtede følelsen av å fly småfly. Jeg fikk æren av å kunne prøve meg på taksing, radio og takeoff allerede fra første flight av, og falt pladask etter kun én drøy time i luften.

-Jeg håper på å kunne motivere og inspirere folk på veien, og det føles godt å vite at jeg er med på å legge et grunnlag (spesielt for kvinner og unge i luftfarten), ved å representere og informere om GA-flyvning!

-Nå jobber jeg opp mot målet om å selv bli instruktør, samt å kunne en dag gå over til kommersiell flyvning. Veien dit er lang, men med riktig mengde motivasjon og støttende mennesker rundt deg, så går tiden fortere enn man skulle trodd.

Det krever mye oppmerksomhet, og man lærer seg fort å prioritere.

Penelope Gårdeng, 20

-Nå jobber jeg opp mot målet om å selv bli instruktør, samt å kunne en dag gå over til kommersiell flyvning. Veien dit er lang, men med riktig mengde motivasjon og støttende mennesker rundt deg, så går tiden fortere enn man skulle trodd.

Mange og høye mål

FM: Hva er det vanskeligste med å fly?

-Det er naturligvis en del utfordringer som man møter på veien, enten det er teoretisk eller praktisk. Jeg vil si at det vanskeligste er å venne seg til et helt nytt nivå av multitasking. Det krever mye oppmerksomhet, og man lærer seg fort å prioritere! Heldigvis er det ingenting på PPL-programmet som er umulig, noen ting tar rett og slett bare litt mer tid – og det er helt greit.

OSLO: Fra 1700 fot over Oslo er Penelope fri som fuglen. Foto: Tom Andre Paltto.

FM: Hva blir det beste ved å kunne få et PPL?

-Det jeg ser aller mest frem til er alle mulighetene jeg har etter PPL. Jeg ser for meg å bygge på PPL med CB-IR (IFR-utsjekk) og NQ (natt-utsjekk), samt utsjekk på ski- og sjøfly. Jeg er spesielt spent på å prøve meg på akroflyvning etter at sertifikatet er i boks – kanskje det blir min nye hobby.

Flymagasinet er ikke i tvil om at denne jenta en dag kommer til å klatre opp i et større passasjerfly og fly mennesker på sine ferier til utlandet. Og dermed inspirere en annen ung jente til å lære å fly.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s