Derfor tar vi service i utlandet

Av Gunnar L. Brevig

Langtur for 100-timers-service i verdens største land – utlandet?

Spørsmålet stilles av en av landets mest erfarne langtur-piloter og hans venner.

Vedlikeholder både fly og mennesket

I TurFly AS har vi en Diamond DA40 TDI – en 2003-modell. Hun er et utmerket turfly som har gitt oss eierne og flere andre piloter mange fine turer sørover i Europa. Behovet for service kommer derfor like gjerne underveis når vi er på tur som på forhånd før en langtur. Og det er ingen grunn til å reise hjem for service eller begrense turen på grunn av timetallet.

Dessuten er vel nesten alle verksted-lokasjoner sørover også en fin stop-over for et par dager. Andre ganger så velger vi å lage en langtur i kombinasjon med å besøke verkstedet.

FORNØYDE: Knut Kaald (t.v.) og Gunnar L. Brevig spleiser opplevelser og service. Foto: Privat

Da flyet trengte sin 1000-timer falt valget på Urbe aero på Wiener Neustadt flyplass (ICAO-kode LOAN) i Østerrike – altså så tett på selve Diamond flyfabrikken som det går an. Det kan være verdifullt.

Nå sist valgte vi å ta en relativ enkel 100-timer service hos FSB Aircraft Maintenance GmbH på Schönhagen (EDAZ) like sør for Berlin.

Oslo – København – Berlin

Så hvorfor fly bare 20 minutter til verkstedet når man kan fly fire timer? Flyging er jo en hobby som enkelt lar oss krysse landegrenser. Arbeidet som skal gjøres er jo standardisert og timeprisene kan være vesentligere lavere enn i Norge.

RUTE: Først direkte til København. Ill: FR24.com

I vårt eksempel 68 Euro (690 norske kroner) i stedet for 1050 norske kroner eksklusiv moms. Det kan utgjøre en stor forskjell når servicen er arbeidsintensiv. Ventetiden kan være kortere og kjennskapen til flytypen kan være bedre. At det i tillegg blir gitt en fastpris på hovedjobben er også et pluss.

Vil man trimme sin tilårskomne tysk-kunnskap så er det også på plussiden.

At verkstedet likevel straks slår over til engelsk må man jo bare tåle uten å bli fornærmet. Hvis vi da legger til at et par dager i Berlin, så er jo alt dette så bra at vi velger helt å se bort fra ekstra flytid og hotellutgifter. For et par dager i Berlin det skal vi tåle.

Været er kanskje det mektigste motargumentet for dette, da turen krever både stram planlegging og romslig fleksibilitet med anledning til å vente.

Mandag 19. april startet vi fra Gardermoen med en ATC Flightplan som het: DCT REGMA TOPLA KULUD for Roskilde (EKRK), Danmarks største GA-flyplass. For den ivrige som finregner i sin planlegging så kan man noen ganger fly nonstop til Berlin, men pilotene har også godt av en pause underveis.

Denne dagen var det meldt overcast i 800 fot for Berlin-området – med forventet rask oppklarning til kun noe scattered.

Men, uansett uaktuelt å ha kun 30-45 minutters reserve over målet med et slikt varsel. Jet A1-prisen på Roskilde er mye lavere enn i Tyskland, så vi fyller normalt i Danmark.

Flate Europa er flott for lav VFR

45 minutter senere var vi i gang igjen. Nå direkte punktet NEDIK og Schönhagen. Kanskje den beste flyplassen for Berlin. Fasilitetene på flyplassen er helt på topp, der er det overnatting, restaurant, leiesykler, leiebil eller du kan velge ti minutter shuttle-service til togstasjonen Trebbing med tog til Berlin.

En god nummer to for GA-trafikk til Berlin er Strausberg (EDAY). Der er det restaurant og kun femten minutter å gå til S-Bahn inn til Berlin.

BERLIN: Andre og siste legg til Berlin. Ill: FR24.com

Nord for Berlin begynte skyene. Foreløpig så det jo helt greit ut. Vi visste jo at det ville bli mer, men det er jo kanskje ikke helt tett?

Men, det ble helt tett.

Like vest for Berlin var det ikke lengre utsikter til verken broken eller scattered, selv om det var kun scattered 900 fot på EDDB Berlin Brandenburg (Schönefeld) 16 NM lenger øst.

Langen Information kontaktet Schönhagen og fikk en vurdering av kontrolltårnet på 900 fot overcast, så vi valgte da å prøve low-level inn mot flyplassen.

Nedover Mellom-Europa er det flatt og lett å kunne fly low-level VFR om været ikke er på din side. Men man skal være klar over høye TV-master.

Med 8-9 km sikt under skyene og 500-700 fot over bakken gikk det fint et stykke, men lenger fremme ble det vesentlig dårligere enn fem kilometer sikt, så vi snudde nordover igjen og fortsatt heller on-top direkte til flyplassen.

Vi visste at det var oppklarning østfra, så både Brandenburg ( EDDB – tidligere Schönefeld) og Strausberg var gode VFR-alternativer og med tre timer gjenværende endurance kunne vi også vente over flyplassen en stund.

BERLIN: Schönefeld er en perfekt GA-flyplass. Foto: brandenburg-tourism.com

Men, vel fremme over plassen så var det allerede scattered og det var enkelt å fly inn for landing.

Det blir nok service i utlandet neste gang også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s