Av Per Julius Helweg
Tidligere meldte Flymagasinet.no om hvordan flere har merket seg en god «drive» over enkelte av flygelederne på Farris TMA, eller «Farris Approach» som de sier.

Geir Karl Frostrud er flygeleder på sektoren og sier til Flymagasinet.no at «Farris er hjertebarnet hans». Frostrud ble utdannet flyger på 1990-tallet i USA, men valgte å heller utdanne seg til flygeledere. Imidlertid har han for få år siden tatt opp igjen flygingen – på Eggemoen flyplass.
Han har bemannet Farris siden 1997 og er en av de mest erfarne der. I allefall er de fleste brukerne av luftrommet svært fortrolig med den kvikke og blide stemmen hans.

Én frekvens under TMA og én inni
For noen uker siden lettet han litt på sløret og gav Flymagasinet (FM) innsikt i planene rundt Farris, som nå settes ut i livet 20. mai.
-Den store forskjellen er at vi nå vil bemanne opp Farris Approach med én flygeleder til i den perioden av dagen da det er mest trafikk. Med den trafikkøkningen vi ser på Farris nærmer vi oss grensen for hva som er forsvarlig for én flygeleder å håndtere alene. Derfor blir det fra 20. mai benyttet to flygeledere i perioder med mye trafikk., sier han og fortsetter:

-Ved lite trafikk håndterer én flygeleder det hele og benytter da begge frekvensene med såkallt re-transmitt slik at alle flyene hører hverandre.
FM: Betyr ordningen at all VFR-trafikk som ikke skal opp i TMA, at de kan bruke frekvens 124,350?
-Det er korrekt. FIS fra Farris Approach på 124,35 i G-luft. Forhåpentlig med enda bedre tjeneste da all IFR og VFR i TMA er på den andre frekvensen, svarer Frostrud og forklarer:
-Et eksempel: Farris er bemannet med to flygeledere. Du passerer Drammen i 2000 fot og sjekker inn på Farris Approach på 124,350 for FIS (Flight information). Når du kommer til Horten ønsker du å sette kurs mot Gaustadtoppen og ber om 6000 fot. Du vil da bli instruert til å kalle opp Farris på 134,050 for klarering. Hvis det ikke er mulig å klarere opp i C-luft på grunn av annen trafikk, vil du få beskjed om å fortsette under TMA og forbli på 124,350 for FIS.

FM: For de som da flyr VFR i TMA; blir det noen vesentlige forskjeller fra i dag?
-Nei. Men vesentlig mindre chatter på radioen, da all VFR i G-luft er på den andre frekvensen. Ellers er det som tidligere ikke krav til kommunikasjon med ATS i ukontrollert luft under Farris TMA, kun hvis det ønskes FIS.
FM: TMA i Norge er generelt mye større og ligger mye lavere enn i selv mer trafikkerte luftrom i de fleste andre land. Innser Avinor at det ville vært lurt å krympe TMA noe slik at både VFR får mere plass under og at Avinors mannskap får mindre, men likevel mer enn nok luftrom til å «beskytte» IFR-trafikken?
-Jeg har egentlig ingen formening om dette. Men tatt i betraktning den type fly som opererer i Farris TMA synes jeg utstrekningen virker riktig.
Flymagasinet.no minner til slutt om at den offisielle informasjonen om norsk luftrom som til en hver tid er gyldig, den finner du i den norske AIP: https://avinor.no/en/ais/aipnorway/ .
Og dette starter altså fra 20. mai.
