Vind – vinn eller forsvinn..?

Av Per Julius Helweg

Fra læreboka vet du at vind forfra og over vingeprofilen bidrar til økt løft og dermed mindre behov for hastighet under takeoff og landing.

Hva da når vinden tar på seg den sorte kappen og blir et monster?

VINDPØLSE: Tolking av skytype og vindpølsen er viktig, som her på Sindal i Danmark. Foto: Per Julius Helweg

En sommerdag med ustabile luftmasser og mye fukt, kan det lett bygge seg opp ettermiddagsbyger. Av dette kan vi oppleve «bygevind».

Bygevind

En blå flott dag og du setter kurs for flyplassen for å ta til vingene. Men en majestetisk «hvit blomkål» øst av plassen har gått fra å være hvit til å bli grå. En slik opptårnet haugsky kalles på engelsk Towering Cumulus (TCU) – og på latinsk Cumulus congestus.

I motsetning til Cumulonimbus (Cb), så inneholder ikke Towering Cumulus torden eller lyn.

Med det blotte øyet kan det se ut som den er litt større en flyplassen – liksom. Uansett kan du jo fly en annen retning. Så JA; det er ingen showstopper.

GO: Selv en potent sort sky bør ikke skremme. Foto: Per Julius Helweg

Når du parkerer bilen vel fremme, ser du vindpølsen absolutt ikke dovner seg i ettermiddagssola. Den vingler og bølger i takt med vindstøtene.

Men en kikk på Windy-appen viser at den er mye større enn du tror.

På bildet under ser du bygen som på bildet over sees fra Kjeller – nærmere fire mil i lengde. Skyenes omfang sier mye om hvor kraftig nedbør vi kan vente: Jo større og mektigere skyer, og jo mørkere underside, desto kraftigere nedbør er sannsynlig.

BYGE: En towering cumulus tar ettermiddagen over hele Øyern. Ill. Windy

Windy-appen viser værsystemer med minst 60 minutters historie, slik at du kan se rimelig bra hvilken vei byger og nedbør tar.

Også yr.no har værradar, men noe tungvint å finne da Met har lagt om sidene sine. Her oppdateres bildene hvert 5 minutt i løpet av en 90 minutters periode. Her er linken: https://www.yr.no/nb/kart/radar/1-72837/Norge/Oslo/Oslo/Oslo

Kraftig vertikalvind

Den kalde vinden fra en slik Towering cumulus (TCU) og for den saks skyld tordenskyer som Cumulonimbus (Cb), har på sett og hvi fått fart fra de helt store høyder og kommer dermed ned med opptil 6000 fot per minutt (FPM).

I USA kaller man også slik vind for Microburst (fallvind), men er egentlig ikke akkurat det vi tar for oss her.

Microburst har tatt livet av flere flypassasjerer og mannskap, inntil man på 1980-tallet etter flere alvorlige ulykker tok fatt på en mer skikkelig studie.

Men ettersom skyen i noen tilfeller kan være skjult (embeded) i andre skysystemer og vinden alltid er usynlig, fører TCU (og Cb) til en viss frykt.

Ikke la deg skremme – men gjerne forstå.

Vind er som vann; den faller nedover og strømmer ut til sidene mot lavere terreng. Prøv derfor å «se» eller tenke deg vinden ned fra slike skyer.

Kommer skyen mot flyplassen (som på bildene fra Kjeller i denne artikkelen), vil vinden også komme mot flyplassen.

Ja, nesten som en regel vil vinden komme FRA skyen MOT rullebanen. Flymagasinet.no har laget en enkel skisse som viser hvordan bakkevinden oppfører seg etter hvert som en slik bygesky nærmer seg flyplassen – passerer over – og etter passering.

Legg merke til at ingen lander eller tar av idet en CB passerer direkte over, og for mindre fly kan dette også gjelde selv en towering cumulus (TCU). Uansett er det først og fremst vindretning og styrke du ser etter.

Er du på vei mot en flyplass der du ser en slik enorm og mørk bygesky nærme seg, så vurder først om sikten (dersom nedbør) tillater videre innflyging. Når du nærmer deg landingsrunden, må du både sikre deg at du vet vindretning og styrke (eventuelt se vindpølsens form) og til slutt merke deg om du er mellom skyen og flyplassen.

Er du mellom, innebærer det sannsynligvis medvind på finalen. Velg en rullebane MOT skyen.

TCU: Towering Cumulus både på METAR og TAF for Gardermoen denne dagen. Ill: IPPC.no

For å sjekke hva slags sky du ser, anbefales offisielle nettsteder som IPPC og WIndy.

Men som en tommelfingerregel:

  • store og mørke skyer betyr urolig vind – og desto større skyen er, desto mer trøbbel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s