Dette må du vite om du skal fly til utlandet

VI SNAKKET MED FHI, POLITIET OG TOLLEN

Av Per Julius Helweg


Er du klar for å fly til Shetland og kjenne duften av pilsner og saltvann i steinhus? Eller vil du heller over til Finland og handle god mat? Kanskje frister Tyskland med gjestfrie GA-flyplasser og alltid masse spennende flyopplevelser?

Eller har du en flymotor som skal skiftes i Berlin eller en syk slektning i Sverige. Grunnene til å fly er mange.

Selv om de fleste land rundt Norge har åpnet mer enn oss, går det riktig vei også her. I dag åpner Norge for innreise uten karantene dersom du er fullvaksinert eller har hatt Covid-19.

Flymagasinet tok derfor i dag kontakt med både FHI (Folkehelseinstituttet), Tollvesenet og Politiet for å få svar på hva som gjelder for norske GA-fly som vil fly til utlandet.

Ja, for det er et salig komplisert og rotete regelverk fordelt på flere etater og landet virker lite forberedt på åpningen.

FHI SIER:

Først ut var FHI ved lege Helena Niemi Eide, som svarer dette på at karanteneplikten i dag opphører:

-Fra klokken 1500 i dag vil personer som er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19 siste 6 måneder, og har verifiserbar dokumentasjon (det vil si kan gjenfinnes på helsenorge.no), være unntatt innreisekarantene. Beskyttede som har fått vaksinedosen for mellom 3 og 15 uker siden, må i innreisekarantene

FM: Hva vil gjelde for småfly?

KLAR? Du er vel klar for å ta småflyet til utlandet? Foto: Per Julius Helweg

-Samme regler gjelder for alle grensepasseringer, også med private flygninger og seilbåter som ankommer norsk havn. Når man reiser ut av Norge og inn i for eksempel Danmark er det danske regler som gjelder. Man kan reise inn til Norge på alle grenseoverganger som er åpne. Helsedirektoratet har en fin oversikt over hvilke grenseoverganger som er åpne her:

https://www.helsedirektoratet.no/tema/beredskap-og-krisehandtering/koronavirus/apne-grenseoverganger-med-teststasjoner

POLITIET SIER:

Vi snakket med Dagny Helén Nymoen Jensen som er politioverbetjent ved grensen på Oslo lufthavn Gardermoen:

-Vi henviser til Politiet.no sin direktelink om grensepassering https://www.politiet.no/rad/grense-og-grensepassering/#undefined. Men se også FHI sin link med kart [som er lagt ut under avsnittet om FHI i denne artikkelen – red.anm]. Der fremkommer det hvilke grenseoverganger som er lovlige å bruke. Det fremkommer også hvem som er omfattet av unntaksgrupper som lovlig kan benytte stengte grenseovergangssteder.

Men da Flymagasinet fortalte om Tollvesenet som sa at man kan selv avtale med Politiet om bruk av andre grenseoverganger (eksempelvis Kjeller, Gullknapp og Rakkestad), ble det avvist av Politiet.

-Det skal ikke søkes politiet om tillatelse til å lande på lufthavner som ikke fremkommer av liste for lovlige grenseoverganger. Politiets rolle er vurdering av om man er omfattet av unntaksgruppene som kan benytte disse.

TOLL SIER:

FM: Kan Tollvesenet oppklare hvorvidt Politiet kan gi tillatelse til å bruke småflyplassene til og fra utlandet om dagen?

Torill Hope Karlsen er rådgiver ved en såkalte Desken på Tollen på Gardermoen, og sier at de forenklede tollreglene for småfly foreløpig er satt på hold:

-Andre lufthavner enn på kartet, herunder alle småflyplasser, er ikke lenger godkjent for fly fra utlandet (intra-Schengen trafikk) inntil annen beslutning fattes. Non-Schengen-trafikk er ikke påvirket av denne reduksjonen i antall godkjente grenseovergangssteder.

SYD: Kurs ferie og nye eventyr. Foto: Per Julius Helweg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s