HVORDAN FLY TIL SVERIGE?

Av Per Julius Helweg
Danmark er nordmenns deiligste ferieland, men Sverige er mer tilgjengelig ettersom de «henger» fast til grensen i øst. Mange GA-piloter har da også et meget godt forhold til «Sigurd Erik» (svensk callsign for SE-).
Nå som det åpnes for å reise mer og mer normalt igjen, er det bare å planlegge. La oss da ta «tempen» på flymiljøet hos våre naboer?
La oss først belyse hvor lett det er å ferdes i svensk luftrom, kontra norsk. Vi tok kontakt med svenske KSAK (tilsvarende NLF) i Norge som aldri svarte. Men AOPA Sweden ved leder Lars Alsterqvist svarte og ønsker LN-velkommen.



Om ikke alt er «sötare och mysigare», så slår de Norge klart.
Der det i Norge er gjerder, har svenskene heller en grind. Der nordmenn står tause langs banekanten, byr svenskene på «fika». Og der norsk ATC skal kontrollere VFR selv ned til granitten, har svenskene det høyt under taket (TMA-gulvet). Der norske flystriper som Rakkestad tar hele 300 kroner for en landing, er flere slike plasser i Sverige enten gratis eller halve prisen.
Det eneste du behøver å gjøre er å finne deg en flyplass.
Gå inn på https://www.flygkartan.se/ og pilotbutikken info@pilotshop.se. Den ultimate svenske flyplassguiden heter KSAB Svenska Flygfalt og kan kjøpes her – enten som et produkt eller gjennom SkyDemons flightplanning-program.
Deretter anbefaler jeg som alltid at du ringer dit og slår av en liten prat. På den måten får du informasjon om rullebanen, lokale forhold og ikke minst tilbud i lokalområdet (mat, overnatting og så videre).
Tilslutt er det kun en ATC Flightplan som skal til for å slippe deg inn i Sverige.
Hvem kan du kontakte?
Det er lett å få gode tips og kunnskap om det svenske GA-miljøet. Og det er noen steder som utpeker seg hos «søta bror» for et besøk.

Hvordan skaffe seg et ukekort som inkluderer alle landinger på Swedavias flyplasser? Klikk her :
https://www.swedavia.com/about-swedavia/airport-charges/annual-card/
I motsetning til norske Avinor, dukker ikke prisen opp på siden – men du må vente på svar.
Med et ukekort er det gratis parkering for fly mindre enn to tonn (Kiruna, Luleå, Ronneby, Umeå, Visby, Åre Östersund og de fire andre som inngår i ukekortet). Kortet koster 1000 svenske kroner.
I Sverige finnes også foreningen AOPA Sweden som er beskrevet tidligere i denne nettavisen. AOPA Sweden er det som i 1962 startet som Svenska Privat- och Affärsflygföreningen og seks år senere fikk navnet Svenska Allmänflygföreningen SPAF). På 1990-tallet gikk de inn under AOPAs vinger.

Men det er Kungliga Svenska Aeroklubben (KSAK) med sidegrenen KSAK Motorflygförbundet (KSAK-M) som har mest tyngde blant GA-miljøet hos broderfolket. De huser mer enn 125 flyklubber med småfly, sportsfly og sjøfly.
Den største kampsaken om dagen er kampen for Stockholm/Bromma flyplass. Den populære city-flyplassen som tilsvarer vår tidligere Fornebu. Miljøaktivister ønsker denne fjernet, men næringslivet og reisende ønsker den bevart.

Hit må du fly
Vi kommer tilbake til hovedstaden i neste del av GA i Sverige. La oss først ta de idylliske stedene. Visby på Gotland, Vissingø og Fjällbacka.
Tar du turen tvers over landet til Gotland med familie og barna, kan dere besøke Pippi Langstrømpe og på kvelden spise gourmetmat på de mange koselige restaurantene på øya. Visby flyplass (ESSV) har blant annet en gressbane tilhørende flyklubben, der både parkering og til og med overnatting kan ordnes.
Husk at det koster mye i parkering om du parkerer lenger enn fire timer. Så sjekk med Swedavia eller Gotland flyklubb før du reiser over.

-Jag driver samtidigt Fjällbacka flygplats (Anrås), när vi inte har Corona i luften så brukar jag ha en del besök från Kjeller, sier Lars Alsterqvist til Flymagasinet.no nå i mai.

Fjellbacka ligger bare en kort flytur fra Sør-Norge og har en gressbane på 750 meter.
Masse spisesteder og overnatting finner du her.
Du låner sykler av klubben og på ti minutter så er du ved saltvann i den koselige skjærgåden.
Men GA i Sverige innebærer i større grad enn i Norge bruken av privatfly i både familie- og jobbsammenheng.
Ikke minst gjør Bromma og Säve sitt til dette.
Etter problemer med banedekket, ble plassen stengt over en lengre tid. Imidlertid har folk sett viktigheten av flyplassen og eiendomskonsernet Castellum har i fjor kjøpt og overtatt denne.
I Gøteborg har de gjenåpnet GA-plassen Säve. Dette er en perle av en småflyplass og for mange slik man ønsker fremtidens Oslo GA-flyplass også bør se ut.
Etter problemer med banedekket, ble plassen stengt over en lengre tid. Imidlertid har folk sett viktigheten av flyplassen og eiendomskonsernet Castellum har i fjor kjøpt og overtatt denne.

I over 40 år har Säve vært populært blant LN- enten det er treningstur, helgetur eller springbrett for en Europatur.
Etter landing er det lett å få en drosje inn til Gøteborg sentrum, men avtal fastpris 300 svenske kroner.
I dag er Säve også blitt base for så vel luftambulanse som politihelikopter, to flyklubber, en flyskole og flere verksteder og arbeidsplasser. Og nettopp den ene flyklubben, Aeroklubben fikk levert Sveriges første elfly nå i år av typen Pipistrel Velis Electro.
Klikk på https://www.saveflygplats.com/ for å få vite mer.
